Irak potrebuje mier, rezolúcia OSN je nádej pre obete islamistov

NETKY.SK • 25 September 2017, 15:37 • 2 min
Irak potrebuje mier, rezolúcia OSN je nádej pre obete islamistov

BRATISLAVA - Rezolúcia, ktorú nedávno prijala Bezpečnostná rada (BR) OSN a ktorá má umožniť vytvorenie medzinárodného vyšetrovacieho tímu na pomoc Iraku so zločincami z organizácie Islamský štát (ISIS), pomôže nastoliť aspoň minimálnu spravodlivosť v Iraku.

slovakia

left justify in out

Myslí si to osobitný vyslanec EÚ pre náboženskú slobodu vo svete Ján Figeľ, ktorý víta prijatie rezolúcie a zdôrazňuje, že Irak potrebuje mier. V deň hlasovania o rezolúcii rokoval s námestníkom generálneho tajomníka OSN a jeho osobitným poradcom pre prevenciu genocídy Adama Diengom.

 

Zmiešaný iracko-medzinárodný tím expertov, ktorý má vzniknúť, má podporiť vyšetrovanie vojnových zločinov ISIS na území Iraku. "Počiatočný mandát je dva roky. Tím sa bude opierať o podporu OSN. Ak by ho chcela využiť v tejto záležitosti aj iná krajina, požiada o súhlas BR OSN," uviedol pre TASR Figeľ, podľa ktorého treba vyšetrovací tím ustanoviť čím skôr.

 

Pripomenul, že od júna 2014 ISIS vyhlásila na veľkej časti Iraku svoju vládu vo forme kalifátu na územiach okolo Mosulu a Ninivských plání na severe Iraku. Postupne sa objavovali správy a dokumenty o páchaní vojnových zločinov, zločinov proti ľudskosti a genocídy voči jezídom, kresťanom a iným náboženským menšinám. "Brutálne boli likvidované komunity jezídov. Kresťania čelili voľbe buď konvertovať na islám, alebo platiť tzv. ochrannú daň a prijať ponižujúce postavenie, alebo ujsť z regiónu. Zostávajúcou možnosťou bolo čeliť smrti," povedal Figeľa.

 

O prijatie rezolúcie požiadal Irak listom v auguste. Veľká Británia sa podujala pripraviť návrh textu a získať pre jeho podporu členov BR OSN. "Rezolúcia je správny krok, ale žiada sa pripomenúť, že mala a mohla byť prijatá oveľa skôr. A po druhé, mala by dávať mandát vyšetrovať aj vojnové zločiny spáchané inými vojenskými silami než ISIS," doplnil Figeľ s tým, že zločiny zrejme páchali aj skupiny kurdských, šiítskych militantov a vládnych síl.

 

Napriek všetkému je rezolúcia podľa neho prínosom. "Znamená nádej pre prenasledovaných a prekonanie beztrestnosti pre zločincov. Irak potrebuje mier, a ten je ovocím spravodlivosti. Bude to dlhá, no potrebná cesta pre Irak a pre Blízky východ," vyhlásil Figeľ. Zločiny proti ľudskosti a genocída nesmú byť podľa jeho slov podcenené a nesmú zostať premlčané. "Inak sa budú opakovať, ako tomu bolo v uplynulom storočí," podotkol.

 

Dodal, že napriek vojenskej porážke zostáva ISIS ideologickou hrozbou a zdrojom nenávisti a násilia. "Militanti sa snažia nenápadne začleniť do spoločnosti a zachovať si beztrestnosť. To je hrozba pre stabilitu a obnovu Iraku," upozornil. K porážke ISIS podľa neho nevyhnutne patrí potvrdenie jeho zločinnej ideológie, vyvodenie zodpovednosti a nastolenie spravodlivosti. "Len za tohto predpokladu bude Irak môcť dosiahnuť nielen mier, ale aj vnútorné zmierenie, stabilitu, obnovu a rozvoj krajiny," uzavrel Figeľ.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona