Irak po prvý raz nasadil proti Islamskému štátu stíhacie lietadlá F-16

NETKY.SK • 7 September 2015, 08:32 • 2 min
Irak po prvý raz nasadil proti Islamskému štátu stíhacie lietadlá F-16

WASHINGTON - Iracké vzdušné sily po prvý raz zaútočili na pozície teroristickej organizácie Islamský štát (IS) za použitia stíhacích lietadiel typu F-16 zakúpených od USA. Oznámila to v noci nadnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Podľa hovorcu Pentagónu Petra Cooka ide o "úspešné použitie týchto moderných lietadiel" v kampani zameranej na oslabenie a porážku IS. Bližšie detaily operácie, ktorú v nedeľu ohlásila iracká vláda, však hovorca neuviedol.

 

Bagdad prevzal dodávku prvých kusov F-16 v júli, ďalšie stroje majú byť poskytnuté neskôr. Iracké vzdušné sily v uplynulých rokoch prestali prakticky existovať, v boji proti IS je preto Irak vo veľkej miere závislý od pomoci USA.

 

Turecko minulý týždeň predĺžilo o ďalší rok mandát, ktorý umožňuje jeho armáde vykonávať vojenské operácie v Iraku a Sýrii, ako aj zotrvanie zahraničných jednotiek na území Turecka. Ankara prevzala v júli jednu z vedúcich pozícií v boji proti IS.

 

Koncom júla tiež povolila využitie strategicky významnej leteckej základne Incirlik na juhu krajiny v blízkosti sýrskej hranice jednotkám vojenskej koalície na čele so Spojenými štátmi na zásahy proti IS v Sýrii a Iraku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona