Irak nasadzuje do boja s militantmi ruské stíhačky Suchoj Su-25

NETKY.SK • 29 Jún 2014, 11:11 • 2 min
Irak nasadzuje do boja s militantmi ruské stíhačky Suchoj Su-25

BAGDAD - Do Iraku zmietajúceho sa v chaose islamistického povstania prišlo na základe vojenskej dohody s Moskvou päť bojových stíhačiek typu Suchoj Su-25, oznámila dnes podľa agentúry DPA iracká armáda.

slovakia

left justify in out

"Na územie Iraku prišla prvá dodávka lietadiel Su-25, ktoré zvýšia bojovú schopnosť irackých vzdušných síl pri likvidácii terorizmu," uviedlo vo vyhlásení bagdadské ministerstvo obrany.
      

Stíhačky budú čoskoro uvedené do plnej prevádzky, spresnil hovorca ministerstva Muhammad Askarí. "Dodávka lietadiel Suchoj zmení bojovú situáciu," povedal pre webovú stránku nezávislej satelitnej televízie as-Súmaríja.
      

Po zlyhaní štruktúr vo vládnych bezpečnostných jednotkách ovládla a dobyla tento mesiac značné územia v severnom a západnom Iraku džihádistická skupina s názvom Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL).

      

Vláda, vedená predstaviteľmi hlásiacimi sa k šiitskej vetve islamu, však tvrdí, že od radikálneho sunnitského ISIL-u získala späť už niekoľko oblastí. 
      

Iracké štátne médiá s odvolaním sa na vojenské zdroje informovali, že armáda začala v sobotu proti (sunnitskými partizánskymi oddielmi vedenému) Islamskému štátu v Iraku a Levante ofenzívu. Vládny protiútok je zameraný na znovudobytie severoirackých miest Tikrít a Mósul.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies