Irak má novú vládu vedenú Hajdarom Abádím

NETKY.SK • 9 September 2014, 08:12 • 2 min
Irak má novú vládu vedenú Hajdarom Abádím

BAGDAD - Poslanci irackého parlamentu vyslovili dnes dôveru novej vláde, na čele ktorej bude stáť premiér Hajdar Abádí. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Neobsadené zatiaľ zostali funkcie ministrov obrany a vnútra, ale Abádí poslancom sľúbil, že ich v priebehu týždňa obsadí. Ministrom ropného priemyslu sa stal Abdil Mahdí a ministrom zahraničných vecí bývalý premiér Ibrahim Džafárí.
      

Úlohou dezignovaného premiéra Abádího bolo vytvoriť koaličnú vládu, ktorá by pomohla zmierniť sektárske napätie v krajine a zároveň vedela čeliť militantom z organizácie Islamský štát. Ten predstavuje najväčšiu hrozbu pre irackú bezpečnosť od roku 2003, keď po intervencii medzinárodných síl vedených Spojenými štátmi padol režim diktátora Saddáma Husajna. Abádího nominovala na post premiéra aliancia šiitských politických strán, ktorej súčasťou je aj strana Dawa bývalého premiéra Núrího Málikího. Iracký prezident Fuád Masúm poveril Abádího zostavením novej vlády 14. augusta. Na vytvorenie koaličného kabinetu dostal 30 dní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies