Irak je pripravený podieľať sa na redukcii ťažby ropy

NETKY.SK • 29 November 2016, 09:49 • 2 min
Irak je pripravený podieľať sa na redukcii ťažby ropy

BAGDAD - Irak bude súhlasiť s redukciou svojej ťažby ropy v rámci plánu Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) dostať ceny vyššie.

slovakia

left justify in out

Povedal to premiér krajiny Hajdar Abádí. Premiér pre AP uviedol, že terajšie ceny nie sú pre ropné krajiny únosné. Konštatoval pritom, že pokiaľ vie, tak členovia OPEC-u odsúhlasia zníženie ťažby o 900 tis. až 1,2 mil. barelov denne. Išlo by o redukciu o 2,7 až 3,6 percenta z októbrovej úrovne. Podľa irackého premiéra to bude stačiť na zvýšenie cien.

 

"Áno, prevezmeme svoj podiel a súhlasíme s tým," povedal Abádí pre AP. Vyjadrenia irackého premiéra by mohli byť rozhodujúce, pretože Irak spolu s Iránom sa zdráhali redukovať ťažbu, čím vytvárali prekážku pre dohodu v rámci OPEC-u. Koncom roka 2014, kedy cena ropy klesla z úrovne nad hranicou 100 USD za barel, sa OPEC rozhodol neintervenovať. Členovia kartelu očakávali, že pre pokles cien ukončia produkciu firmy, ktoré s vysokými nákladmi ťažia ropu v USA. Globálny prebytok ropy však pretrváva. Teraz kartel chce opätovne získať časť svojej schopnosti ovplyvňovať ceny.


Severomorská ropa Brent, ktorej cena sa považuje za medzinárodnú referenčnú cenu, v reakcii na blížiace sa stredajšie zasadanie OPEC-u v pondelok zdražela o 1 USD, čiže o 2 percentá a uzavrela na úrovni 48,24 USD za barel.

(1 EUR = 1,0588 USD)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies