Irak dostal prvú dodávku amerických stíhačiek F-16

NETKY.SK • 13 Júl 2015, 18:07 • 2 min
Irak dostal prvú dodávku amerických stíhačiek F-16

BAGDAD - Iracké vzdušné sily prevzali od Spojených štátov prvé štyri vojenské stíhačky typu F-16. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na nemenovaného vojenského predstaviteľa.

slovakia

left justify in out

Stíhačky podľa citovaného zdroja dorazili na leteckú základňu Balád severne od Bagdadu.
     

Iracké úrady sa dohodli s USA na kúpe celkovo 36 viacúčelových stíhačiek F-16. Bagdad chce tieto moderné lietadlá nasadiť do boja proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS), ktorá kontroluje rozsiahle oblasti na severe a západe Iraku.
     

Iracké vzdušné sily podporujú operácie vládnych jednotiek proti militantom. Nemajú ale také technické možnosti, ako medzinárodná koalícia vedená Spojenými štátmi, ktorá od augusta 2014 vykonáva vzdušné útoky proti cieľom IS. 
     

Oznámenie o dodávke stíhačiek prišlo po tom, ako iracká armáda a šiitské milície začali v nedeľu rozsiahlu ofenzívu zameranú na opätovné dobytie Fallúdže v provincii Anbár. Toto strategicky významné mesto na západe krajiny ovládajú už skoro dva roky extrémisti z IS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies