Irak dnes znova zasiahla vlna samovražedných atentátov

NETKY.SK • 20 Október 2013, 14:55 • 2 min
Irak dnes znova zasiahla vlna samovražedných atentátov

BAGDAD - Pri útokoch v meste Sámarrá a v provincii Anbár prišlo o život najmenej 12 ľudí.

slovakia

left justify in out

Irak dnes opäť zasiahla vlna samovražedných atentátov, ktorých terčom boli príslušníci bezpečnostných zložiek a vládne budovy. Pri útokoch v meste Sámarrá a v provincii Anbár prišlo o život najmenej 12 ľudí.
Terčom útoku v Sámarre bol dom policajného dôstojníka a obeťami sú jeho siedmi príbuzní. Zatiaľ sa k nemu nikto nepriznal, ale páchateľmi útokov na zamestnancov bezpečnostných zložiek a úradov šiitmi vedenej vlády sú veľmi často ozbrojenci z radov sunnitských moslimov, vrátane tých, ktorí sú tesne napojení na teroristickú sieť al-Káida.
Útočník sa autom naloženým výbušninou priblížil k skupinke ľudí, ktorá sa neďaleko dôstojníkovho domu zbehla po predchádzajúcej menšej explózii. Samotný dôstojník v čase útoku nebol doma, ale väčšina zo šiestich zranených a obetí sú členovia jeho rodiny: o život prišiel jeho otec, brat a piati synovci vo veku od sedem do 11 rokov.
Ďalších najmenej desať ľudí prišlo dnes o život pri samovražedných atentátoch na vládnu budovu a neďalekú policajnú stanicu v meste Rava v provincii Anbár.
Dvaja atentátnici aktivovali nálože na svojom tele počas zasadnutia mestskej rady, pričom okrem seba usmrtili aj piatich a zranil ďalších desať ľudí. Útok na policajnú stanicu si vyžiadal životy najmenej piatich policajtov a asi 13 zranených. Podľa bezpečnostných zdrojov sa ďalší útok v Rave odohral na kontrolnom stanovišti na hlavnej ceste vedúcej k mestu. Terčom ďalšieho zo série zrejme koordinovaných atentátov bol dom starostu, ktorý bol vážne zranený.
K sérii útokov, ktoré sa v Rave odohrali v septembri, sa prihlásila organizácia Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL), ktorá vznikla spojením irackej odnože al-Káidy s jej sýrskymi pobočkami.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies