Irak chce zahraničným firmám ponúknuť nové práva na prieskum ropy, aby dokázal financovať vojnu proti Islamistom

NETKY.SK • 12 Júl 2017, 14:38 • 2 min
Irak chce zahraničným firmám ponúknuť nové práva na prieskum ropy, aby dokázal financovať vojnu proti Islamistom

BAGDAD - Irak má v úmysle ponúknuť nové práva na prieskum ropy a zemného plynu zahraničným firmám v snahe zvýšiť svoje príjmy z oblasti energetiky a umožniť financovanie boja proti ozbrojenej skupine Islamský štát.

slovakia

left justify in out

Iracký minister ropného priemyslu Džabár Alí Luajbí v utorok uviedol, že jeho ministerstvo dá k dispozícii deväť pohraničných prieskumných blokov, o ktoré sa môžu uchádzať medzinárodné energetické spoločnosti. O päť z nich sa delí s Iránom, o tri s Kuvajtom a jedna lokalita je v Perzskom zálive.

Minister však neuviedol, kedy to bude aktuálne. Irak má štvrté najväčšie rezervy ropy na svete. Tento rok si pripísal 10 mld. barelov, čím jeho celkové rezervy stúpli na 153,1 mld barelov. Nízke ceny ropy prinášajú irackej ekonomike veľké straty, keďže 95 percent štátnych príjmov pochádza práve z energetického sektora.
 

 

Globálny dopyt po rope na budúci rok vzrastie o 1,3 %, čiastočne v dôsledku zvýšeného dopytu v USA a v Číne. Uviedla to dnes Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) vo svojej správe.

 

Podľa OPEC dopyt po komodite stúpne v roku 2018 o 1,26 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) na v priemere 97,65 milióna barelov ropy denne. Tento odhad sa zhoduje s tempom rastu dopytu v uplynulých piatich rokoch.

 

Podľa analytikov OPEC motorom zvyšovania dopytu po rope bude predovšetkým rast globálnej ekonomiky, ako aj expanzia dopravy a s tým spojená zvýšená spotreba palív v USA, Číne a Indii. Aj rozširovanie amerického a čínskeho petrochemického priemyslu podporí globálnu spotrebu ropy.

 

Exportéri ropy, ktorí nie sú členmi OPEC, zvýšia svoju produkciu v budúcom roku o takmer 2 % na 58,96 milióna barelov/deň, a to najmä ropné firmy v Severnej Amerike, Brazílii a Rusku.

 

OPEC tak bude mať menej priestoru na ropnom trhu. Krajiny Blízkeho východu, Afriky a Latinskej Ameriky, ktoré sú členmi OPEC, dodali v júni na trhy 32,6 milióna barelov ropy denne, čo predstavuje viac ako tretinu celosvetových dodávok. Koalícia 24 producentských krajín, a to ako členov, tak nečlenov OPEC, vrátane Ruska, od januára tohto roka znížila svoju produkciu, aby podporila rast cien ropy. Ale Nigéria a Líbya minulý mesiac zvýšili svoju ťažbu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona