Iracký súd odsúdil Belgičana na smrť za členstvo v Islamskom štáte

NETKY.SK • 22 Máj 2018, 13:52 • 2 min
Iracký súd odsúdil Belgičana na smrť za členstvo v Islamskom štáte

BAGDAD - Iracký trestný súd odsúdil v utorok Belgičana na smrť obesením za členstvo v extrémistickej organizácii Islamský štát (IS).

slovakia

left justify in out

Verdikt proti Tarekovi Gadaounovi, známemu pod menom abú Hamza al-Baldžíkí, vyhlásil ústredný trestný súd v irackej metropole Bagdad.

 

Al-Baldžíkí (30), ktorý má marocký pôvod, je vplyvným zahraničným teroristom, ktorý bojoval v radoch Islamského štátu v Sýrii aj Iraku. Vo vyhlásení to napísal hovorca súdu Abdal Sattár Bajrakdar.

 

Belgičan sa podľa slov hovorcu súdu zúčastnil na niekoľkých teroristických operáciách a bol poverený výcvikom džihádistov, teda bojovníkov vo "svätej vojne" proti neveriacim. Bol jedným z najhľadanejších zahraničných teroristov bojujúcich v mene IS, zatkli ho irackom Mósule vlani v lete.

 

Muž výrazne vystupoval v propagandistických videách, v ktorých sa Islamský štát vyhrážal útokmi na európskej pôde.

 

Iracká vláda už skôr informovala aj o súdnych procesoch s niektorými cudzinkami, ktoré pricestovali na územia dobyté Islamským štátom a pridali sa do jeho radov. Stovky z týchto žien už takisto zatkli, často s deťmi. Približne 20 cudziniek, vrátane občianok Turecka, Nemecka a Azerbajdžanu, odsúdili na smrť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona