Iracký prezident žiada zablokovanie financií Islamského štátu

NETKY.SK • 16 August 2014, 08:25 • 2 min
Iracký prezident žiada zablokovanie financií Islamského štátu

Bagdad 16. augusta (TASR) - Prezident kurdského regiónu v Iraku Masúd Barzání vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby neodkladne zablokovalo finančné zdroje militantnej organizácie Islamský štát (IS).

slovakia

left justify in out

Tá podľa jeho slov získava vydieraním a krádežou ropy každý deň tri milióny dolárov.
      

Barzání pre nemecký časopis Focus tiež povedal, že pri prepadoch pobočiek irackej národnej banky v Mósule a Tikríte sunnitskí extrémisti ukoristili viac než miliardu dolárov, informovala dnes agentúra DPA.
      

Kurdi očakávajú od Nemecka humanitárnu pomoc, ako aj dodávky zbraní a munície, len tak budú môcť kurdské ozbrojené sily odraziť ofenzívu IS, zdôraznil Barzání. Podľa jeho slov im nechýbajú bojovníci, ale moderná a efektívna výzbroj. Militanti pritom získali ťažké zbrane a strelivo piatich divízií irackej armády, ktoré v júni opustili základne bej boja.
      

S Barzáním sa dnes stretne aj nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier, ktorý pricestoval na krátku návštevu Iraku. Po schôdzke s dezignovaným irackým premiérom Hajdarom Abádím v Bagdade by mal v kurdskej regionálnej metropole Arbíl zisťovať, ako môže Nemecko podporiť boj proti IS a pomôcť desaťtisícom utečencov v krajine.
      

Krátko pred príletom Steinmeiera dorazilo do Arbílu prvé nemecké armádne lietadlo s humanitárnou pomocou, dodáva DPA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies