Iracký prezident Kurdistanu vyzval na nezáväzné referendum o nezávislosti

NETKY.SK • 3 Február 2016, 10:20 • 2 min
Iracký prezident Kurdistanu vyzval na nezáväzné referendum o nezávislosti

ARBÍL - Iracký autonómny región Kurdistan by napriek početným krízam, ktorým je v súčasnosti vystavený, mal zorganizovať nezáväzné referendum o nezávislosti. Uviedol to v utorok jeho prezident Masúd Barzání.

slovakia

left justify in out

Na referendum už Barzání vyzval v minulosti, konkrétnejší termín prípadného hlasovania však nespresnil, píše agentúra Reuters. "Čas nastal a situácia je v súčasnosti vhodná na to, aby Kurdi prostredníctvom referenda rozhodli o svojom osude," uviedol Barzání vo vyhlásení na svojej webovej stránke.

 

Takéto referendum by podľa neho neznamenalo vyhlásenie štátnosti, ale bolo by skôr zamerané na vyjadrenie vôle obyvateľov regiónu, ktorú by "v primeranom čase a podmienkach" realizovalo kurdské politické vedenie.

 

Irackí Kurdi sa v uplynulých rokoch snažili čo najviac rozšíriť svoju autonómiu. Vybudovali napríklad vlastný ropovod do Turecka a vyvážajú ropu samostatne, keď sa ich vzťahy s ústrednou vládou v Bagdade zhoršili pre spory okolo právomocí a rozdelenie príjmov. Svetový pokles cien ropy však znásobil ekonomické problémy regiónu a priviedol ho na pokraj nesolventnosti.

 

Regionálne veľmoci, najmä susedné štáty Iraku s veľkými kurdskými menšinami, sú dlhodobo proti úsiliu Kurdov o nezávislosť. USA tiež podporujú, aby iracký Kurdistan zostal súčasťou Iraku.

"Ak obyvatelia Kurdistanu čakajú na to, že im niekto iný ponúkne právo na sebaurčenie ako dar, potom nebude nezávislosť nikdy dosiahnutá," uviedol Barzání. "Rovnako ako Škótsko, Katalánsko, Quebec a iné miesta majú právo vyjadriť svoje názory na svoj osud, má toto právo aj Kurdistan".

 

Niektorí podľa agentúry Reuters vnímajú takéto výzvy na nezávislosť ako pokus odvrátiť pozornosť od vnútorných problémov regiónu a zvýšiť podporu Barzáního, ktorý ostáva vo funkcii, aj keď jeho mandát prezidenta vlani vypršal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies