Iracký premiér sa vzdal britského občianstva

NETKY.SK • 14 September 2014, 12:28 • 2 min
Iracký premiér sa vzdal britského občianstva

BAGDAD - Nový iracký premiér Hajdar Abádí sa od nedávneho nástupu do funkcie vzdal britského občianstva. S odvolaním sa dnešné vyjadrenie vládnych predstaviteľov blízkych predsedovi vlády o tom informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Podľa troch nemenovaných zdrojov Abádí odovzdal svoj britský pas po tom, ako iracký parlament 8. septembra oficiálne vyslovil jeho vláde dôveru.
      

Iracká ústava stanovuje, že iracký občan môže mať viacero pasov. Ak však nastúpi na vyšší post v bezpečnostných silách alebo štátnej správe, musí sa iného občianstva než irackého zrieknuť.
      

Predstavitelia britského veľvyslanectva v Bagdade a ministerstiev vnútra a zahraničných vecí v Londýne sa k záležitosti odmietli vyjadriť.
      

Abádí strávil vyše 20 rokov v exile v Británii. Do Spojeného kráľovstva odišiel koncom 70. rokov a absolvoval doktorandské štúdium na Manchesterskej univerzite. Neskôr sa stal hovorcom svojej strany Dawa v Británii. Do Iraku sa vrátil po Spojenými štátmi vedenom vojenskom zásahu z roku 2003, ktorý zosadil režim Saddáma Husajna.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies