Iracký premiér odmietol výstavbu bezpečnostného múru okolo Bagdadu

NETKY.SK • 7 Február 2016, 09:09 • 2 min
Iracký premiér odmietol výstavbu bezpečnostného múru okolo Bagdadu

BAGDAD - Iracký premiér Hajdar Abádí v sobotu odmietol plány obohnať Bagdad betónovým múrom a priekopou v snahe zabrániť útokom islamistov.

slovakia

left justify in out

Plán tento týždeň oznámilo armádne velenie s pôsobením pre Bagdad.

 

"Bagdad je hlavným mestom všetkých Iračanov," uviedol Abádí vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra Reuters. "Nemôže existovať žiaden múr ani plot, aby ho izoloval alebo bránil iným civilistom vstúpiť (do mesta)," zdôraznil.

 

Bagdadské veliteľstvo túto stredu oznámilo začatie prípravných stavebných prác, ale neuviedlo podrobnosti.

 

Podľa Abádího vyhlásenia bude bezpečnosť Bagdadu posilnená vďaka reorganizácii kontrolných stanovíšť a zúženiu bezpečnostného perimetra, čím sa zároveň zjednoduší pohyb do mesta a z mesta.

Mnohé štvrte Bagdadu sú už ohradené betónovými bariérami, ktoré tam stoja takmer desať rokov od konfliktu, keď proti sebe stáli príslušníci šiitskej a sunnitskej vetvy islamu a krajine v dôsledku toho hrozila občianska vojna.

 

Prvé bezpečnostné múry okolo vládnych budov, bánk, policajných staníc, škôl a nemocníc sa v Bagdade objavili po invázii v roku 2003. Úrad vlády, ministerstvá, západné ambasády a agentúry OSN sa nachádzajú v tzv. Zelenej zóne, opevnenom a silno chránenom území na západnom brehu rieky Tigris.

 

Abádím odmietnutý plán zverejnený armádnym velením mal Bagdad chrániť pred oddielmi džihádistického Islamského štátu, ktorý sa v roku 2014 zmocnil rozsiahlych území severne a západne od Bagdadu a v uplynulých mesiacoch sa prihlásil k viacerým útokom na území mesta. Posledný z nich sa odohral 11. januára, keď sa jeho terčom stalo nákupné centrum. Zahynulo pri tom najmenej 18 ľudí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies