Iracký premiér odmietol požiadavku Turecka, aby bolo zapojené do bitky o Mósul

NETKY.SK • 12 Október 2016, 11:18 • 2 min
Iracký premiér odmietol požiadavku Turecka, aby bolo zapojené do bitky o Mósul

BAGDAD - Iracký premiér Hajdar Abádí v noci nadnes odmietol tureckú požiadavku, aby boli turecké sily v Iraku zahrnuté do operácie o dobytie Islamským štátom obsadeného severoirackého mesta Mósul.

slovakia

left justify in out

"Oslobodíme svoju krajinu odhodlaním našich mužov, a nie videovýzvami," napísal Abádí v noci nadnes na Twitteri. Robil si tým posmech z júlovej celoštátnej výzvy tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdoga, odvysielanej z videozáznamu počas neúspešného pokusu o puč v jeho krajine, komentuje AP.

 

Erdogan predtým v utorok vyhlásil, že turecké sily nemožno vylúčiť z dlhoočakávanej operácie o dobytie Mósulu, a odkázal irackému premiérovi, že by "mal vedieť, kde je jeho miesto".

Napätie medzi Irakom a Tureckom sa pred plánovanou bitkou o Mósul vystupňovalo. Očakáva sa, že uvedená operácia bude doteraz najkomplexnejšou pre iracké sily, podporované koaličným letectvom pod vedením Američanov.

 

Turecký vicepremiér Numan Kurtulmuš dnes povedal tureckej štátnej tlačovej agentúre Anadolu, že tureckí vojaci zostanú vo vojenskom tábore Bašíka v severnom Iraku dovtedy, kým nebude neďaleký Mósul oslobodený od Islamského štátu.

 

V rozhovore, ktorý odvysielala naživo štátna televízna stanica TRT Haber, Kurtulmuš vysvetlil, že Turecko sa zúčastní na bitke o Mósul, ak do nej nebudú zapojené sýrske kurdské milície YPG, píše agentúra Reuters.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies