Iracký premiér obvinil prezidenta z porušenia ústavy

NETKY.SK • 11 August 2014, 06:27 • 2 min
Iracký premiér obvinil prezidenta z porušenia ústavy

BAGDAD - Iracký premiér Núrí Málikí v televíznom vystúpení v nedeľu neskoro večer naznačil, že sa nevzdá snahy o zotrvanie v úrade aj v treťom funkčnom období, a obvinil nového prezidenta Fuáda Masúma z porušenia ústavy.

slovakia

left justify in out

Vystúpenie Málikího pravdepodobne ešte prehĺbi politické napätie v Iraku v čase zúriaceho sunnitského povstania, uviedla agentúra Reuters.
      

Málikí, ktorý je vnímaný ako autoritársky líder uprednostňujúci svojich šiitov, vzdoruje výzvam sunnitov, Kurdov i niektorých šiitov a regionálnej veľmoci Iránu, aby umožnil na premiérsky post nastúpiť menej rozdeľujúcemu politikovi, ktorý by Iračanov zjednotil v boji proti militantom Islamského štátu (IS).
      

Málikí v prejave oznámil, že podá sťažnosť na Masúma za "jasné porušenie ústavy". Podľa jeho slov totiž nový prezident nevymenoval nového premiéra z najväčšej skupiny v parlamente, v ktorom v aprílových voľbách získal najviac kresiel Málikího blok, informovala agentúra AP.
      

Podľa Málikího, ktorý vystúpil v irackej televízii po prvý raz od spustenia amerických leteckých útokov v severnom Iraku v minulom týždni, sa bezpečnostná situácia v krajine len zhorší, pričom konanie Masúma bude mať "zlé dôsledky".
      

Agentúra Reuters informovala, že po Málikího vystúpení posilnili v Bagdade hliadky šiitské milície oddané premiérovi. Viaceré policajné zdroje uviedli, že špeciálne jednotky tiež zaujali pozície pri kľúčových vstupoch do irackej metropoly.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona