Iracký premiér Núrí Málikí sa vzdal funkcie v prospech Hajdara Abádího

NETKY.SK • 15 August 2014, 06:43 • 2 min
Iracký premiér Núrí Málikí sa vzdal funkcie v prospech Hajdara Abádího

BAGDAD - Iracký premiér Núrí Málikí sa vzdal dnes funkcie v prospech svojho spolustraníka Hajdara Abádího, informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Málikí prostredníctvom štátnej televízie - s Abádím po boku - oznámil, že sa rozhodol odstúpiť preto, aby "ochránil vysoké záujmy krajiny". Zdôraznil, že nechce byť príčinou krviprelievania.

 

"Zostanem bojovníkom, aby som bránil Irak a jeho ľud," povedal. "Oznamujem, že v záujme uľahčenia pohybu politického procesu a vytvorenia novej vlády sťahujem svoju kandidatúru v prospech Hajdara Abádího," citovala Málikí agentúra Reuters.

 

Abádího nominovala na post premiéra najväčšia aliancia šiitských politických strán, ktorej súčasťou je aj Málikího strana Dawa. Iracký prezident Fuád Masúm poveril zostavením novej vlády Abádího v pondelok. Na vytvorenie koaličného kabinetu dostal 30 dní.

 

Málikí však prezidentovo rozhodnutie označil za protiústavné a trval na tom, že novým premiérom musí byť on, ako vodca najsilnejšej parlamentnej koalície.

 

Núrí Málikí stál na čele vlády od roku 2006. Mnohí ho obviňujú z toho, že k súčasnej kritickej situácii v Iraku prispela aj jeho konfrontačná politika, vyvolávajúca nespokojnosť menšinových sunnitov. 

 

Vymenovanie nového, menej kontroverzného premiéra má otvoriť cestu k vytvoreniu širšej vlády národnej jednoty, ktorá by mala čeliť ofenzíve sunnitských islamistov, ohrozujúcej územnú integritu i samotnú existenciu jednotného Iraku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies