Iracký premiér nariadil diplomatom, aby predložili BR OSN sťažnosť voči Turecku

NETKY.SK • 11 December 2015, 18:08 • 2 min
Iracký premiér nariadil diplomatom, aby predložili BR OSN sťažnosť voči Turecku

BAGDAD/ANKARA - Iracký premiér Hajdar Abádí požiadal dnes rezort diplomacie v Bagdade, aby predložil Bezpečnostnej rade OSN oficiálnu sťažnosť voči Turecku. Dôvodom je postoj Ankary, ktorá odmieta stiahnuť svojich vojakov zo severného Iraku.

slovakia

left justify in out

V okolí irackého Mósulu, ovládaného džihádistickou skupinou Islamský štát (IS), sa minulý týždeň rozmiestnili stovky ťažko vyzbrojených tureckých vojakov. Irak trvá na tom, že sa tak stalo bez súhlasu alebo upovedomenia irackej vlády.

 

"Ide o flagrantné porušenie ustanovení a princípov Charty OSN a o narušenie integrity irackého územia," uviedol vo vyhlásení premiér Abádí.

 

Vyjadril pritom presvedčenie, že sa Bezpečnostná rada OSN zhostí svojej úlohy a nariadi Turecku, aby okamžite odsunulo svojich vojakov z územia Iraku.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes zopakoval, že Ankara svojich vojakov z tábora severovýchodne od Mósulu nestiahne. Zdôraznil pritom, že nejde o bojové jednotky. Ich úlohou je chrániť tureckých vojenských poradcov, ktorí poskytujú výcvik irackým silám v rámci príprav na ofenzívu zameranú na vyhnanie IS z Mósulu. Turecko je podľa neho odhodlané pokračovať vo výcviku irackých a kurdských vojakov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies