Iracký premiér na rokovaní s ministrom obrany USA opäť odmietol ponuku Turecka

NETKY.SK • 23 Október 2016, 09:08 • 2 min
Iracký premiér na rokovaní s ministrom obrany USA opäť odmietol ponuku Turecka

BAGDAD - Iracký premiér Hajdar Abádí v sobotu trval na tom, že iba iracké sily sa zúčastnia na dobytí severoirackého mesta Mósul od Islamského štátu (IS). A to napriek prihováraniu amerického ministra obrany Asha Cartera, aby Irak vyhovel požiadavke Turecka, ktoré sa chce do ofenzívy na Mósul vojensky zapojiť.

slovakia

left justify in out

Abádí vyhlásil po stretnutí s Carterom, ktorý neočakávane pricestoval do Iraku z Turecka: "Hoci sa Turci naďalej chcú zúčastniť v bitke o Mósul, ďakujeme im, ale Iračania sú spoločne schopní vyhnať Dáiš (IS) z Mósulu," citovala premiéra tlačová agentúra DPA.


Iracký premiér tak zopakoval postoj svojej vlády, že prítomnosť tureckých síl v Kurdmi kontrolovaných oblastiach pri Mósule nie je žiaduca a mali by z Iraku odísť.


Abádí informoval Cartera, že po útoku Islamského štátu na mesto Kirkúk majú bezpečnostné sily mesto už takmer celé opäť pod kontrolou. Extrémistická skupina uskutočnila v piatok v meste, vzdialenom asi 170 kilometrov od Mósulu, početné útoky, evidentne v snahe o odpútanie pozornosti od Mósulu, napísala tlačová agentúra AP.
Podľa nemenovaného irackého predstaviteľa Islamský štát zabil v Kirkúku najmenej 80 ľudí, irackých bojovníkov i militantov. Ďalší samovražední militanti sa v obkľúčení bezpečnostných síl odpálili, citovala tlačová agentúra DPA zdroj, ktorý hovoril pod podmienkou svojej anonymity.


Iracké vládne a kurdské sily v súčasnosti pátrajú v meste a jeho okolí po h bojovníkoch IS, ktorí tam mohli zostať v prípade zranenia Bezpečnostné sily v Kirkúku oznámili, že v nedeľu o 16. hodine miestneho času (15.00 SELČ), keď bude prehľadané celé mesto, či tam nezostali nejakí atentátnici IS, bude zrušený zákaz vychádzania,
Americký minister obrany Ashton Carter pricestoval na vopred neohlásenú návštevu Iraku, aby zhodnotil pokrok v operácii na oslobodenie mesta Mósul - bašty teroristickej organizácie Islamský štát (IS) v krajine.


Carter pricestoval do Iraku dva dni po tom, čo pri Mósule zahynul americký vojak. Išlo o štvrtého amerického vojaka, ktorý padol v boji v Iraku od augusta 2014, keď USA spustili operácie proti IS.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona