Iracký premiér bude v USA žiadať väčšiu pomoc v boji proti IŠ

NETKY.SK • 13 Apríl 2015, 19:07 • 2 min
Iracký premiér bude v USA žiadať väčšiu pomoc v boji proti IŠ

BAGDAD - Boj proti radikálnej skupine Islamský štát, ktorá obsadila už veľké časti Iraku aj Sýrie, bude jednou z hlavných tém rokovania medzi irackým premiérom Hajdarom al-Abádím a americkým prezidentom Barackom Obamom v utorok vo Washingtone.

slovakia

left justify in out

Pred odchodom do Spojených štátov šéf irackej vlády vyhlásil, že jeho krajina potrebuje väčšiu medzinárodnú pomoc na porazenie Islamského štátu (IŠ). Nárast v počte náletov zo strany Američanmi vedenej koalície ako aj väčšie dodávky zbraní a poskytovanie výcviku irackým silám už podľa al-Abádího pomohlo zastaviť postup islamistov, na ich úplnú porážku je však potrebné urobiť ešte viac. Iracký premiér zároveň vyhlásil, že vzťah Iraku a Iránu, ktorý svojmu susedovi pomáha v boji proti IŠ, je "veľmi vyvážený".

 

Američanmi vedená koalícia uskutočnila od augusta minulého roku už asi 2000 náletov proti pozíciám IŠ v Iraku, 1400 ďalších uskutočnila v Sýrii. Na operácii sa zúčastňuje asi 1500 amerických vojakov. Pentagon už požiadal Kongres o schválenie 1,6 miliardy dolárov, ktoré sa majú použiť na vyzbrojenie a výcvik irackej a kurdskej armády.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona