Iracký parlament sa po kritike stretne 13. júla

NETKY.SK • 8 Júl 2014, 14:30 • 2 min
Iracký parlament sa po kritike stretne 13. júla

BAGDAD - Irak oficiálne zmenil termín zasadnutia parlamentu na nedeľu po kritike oznámenia, že sa poslanci zídu až po päťtýždňovej pauze.

slovakia

left justify in out

Tento čas mali poslanci využiť na dohodu o novej vláde. Dočasný prezident Mahdí al-Háfiz v utorok povedal, že "po zvážení národných záujmov" sa zasadnutie parlamentu namiesto 12. augusta uskutoční už 13. júla. Al-Háfiz varoval, že akékoľvek omeškanie pri formovaní novej vlády "ohrozí bezpečnosť a demokraciu Iraku". Poslanci sú pod nátlakom, aby sa urýchlene dohodli na novej vláde, ktorá by sa mohla postaviť proti militantnom, ktorí už zabrali sever a západ krajiny.

 

Parlament sa zišiel na prvom zasadnutí 1. júla, no poslanci sa nedohodli na mene nového predsedu parlamentu, prezidenta ani premiéra, a tak bolo zasadnutie odložené na neskôr. Kontroverzný šiitský premiér Núrí al-Málikí by chcel zostať aj naďalej na svojom poste, no sunnitskí a kurdskí politici požadujú jeho odchod. Al-Málikího vládu, kde dominujú šiiti, obviňujú z diskriminácie sunnitov a Kurdov, čo pripravilo podľa nich vhodnú pôdu na postup islamistických extrémistov. 

 

Kurdi na severe Iraku chcú podľa slov ich prezidenta Masúda Barzáního o niekoľko mesiacov zorganizovať referendum o nezávislosti, no jeho termín neuviedol. "Vlastný štát je prirodzené právo" Kurdov, povedal Barzání.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies