Iracký novinár, ktorý hodil do Busha topánky, kandiduje v parlamentných voľbách

NETKY.SK • 2 Máj 2018, 19:57 • 2 min
Iracký novinár, ktorý hodil do Busha topánky, kandiduje v parlamentných voľbách

BAGDAD - Iracký novinár Muntazar Zajdí, ktorý sa dostal do hlavných správ médií po celom svete, keď na tlačovej konferencii v Iraku pred desiatimi rokmi hodil svoje topánky do vtedajšieho amerického prezidenta Georgea W. Busha, kandiduje v irackých parlamentných voľbách plánovaných na 12. mája. Zajdí dúfa, že sa stane zákonodarcom a bude môcť bojovať proti korupcii v politike. V stredu o tom informovala americká televízia NBC News.

slovakia

left justify in out

Zajdí (39) pre NBC News povedal, že je presvedčený, že Iračania sú "unavení z politiky". Zaviazal sa, že ak získa kreslo v parlamente, pošle "zlodejských politikov" do väzenia. Po incidente s topánkami v roku 2008 strávil Zajdí približne deväť mesiacov za mrežami. Vtedy totiž na tlačovej konferencii zakričal: "Toto je rozlúčkový bozk od irackého ľudu, ty pes!" A hodil po Bushovi prvú topánku. "Toto je za vdovy a siroty a všetkých ľudí, zabitých v Iraku!" dodal Zajdí, keď hádzal druhú topánku. Bush sa šikovne uhol obom topánkam.

 

 

"Bola to veľkosť desať," zažartoval neskôr prezident USA. Vďaka incidentu sa zo Zajdího stal idol a hrdina vo väčšine arabského sveta, ktorý bol čoraz viac frustrovaný z politiky Spojených štátov na Blízkom východe, predovšetkým po Bushovom rozhodnutí podniknúť inváziu do Iraku. Tá sa uskutočnila v roku 2003 a zvrhla vtedajšieho irackého diktátora Saddáma Husajna.

 

Zajdí v telefonáte z Bagdadu pre televíziu NBC News opísal svoje spomienky z väzenia. "Bolo to veľmi ťažké," povedal s tým, že ho tam mučili, rozbili mu zuby a zlomili nos aj kosti chodidiel. Po prepustení z väzenia strávil Zajdí určitý čas v Libanone a vo Švajčiarsku, potom sa asi pred dvoma mesiacmi vrátil do Iraku. Jeho zámerom v politike je napríklad zmeniť súdny systém v krajine, podporovať práva žien a brániť zasahovaniu Iránu do irackých záležitostí. "Pošlem zlodejských politikov do väzenia," dodal.

 

Zajdí nie je členom žiadnej politickej strany, ale je súčasťou aliancie, ktorú podporuje šiitský duchovný a burič Muktadá as-Sadr. Sadr vytvoril po páde Husajnovho režimu v roku 2003 Mahdího armádu. Tieto šiitské milície bojovali proti americkým vojakom, ktorí zostali po invázii v Iraku. Mahdího armádu obviňujú aj z masového vraždenia sunnitských civilistov počas násilia medzi náboženskými vetvami islamu, ktoré vrcholilo v rokoch 2006 a 2007. Jeho bojovníci sú v súčasnosti združení v jednotkách známych ako Mierové brigády a až do konca minulého roka bojovali proti militantom extrémistickej organizácie Islamský štát.

 

V irackých parlamentných voľbách 12. mája sa o 329 kresiel uchádza takmer 7000 kandidátov. Ide o štvrté voľby od invázie pod vedením Spojených štátov z roku 2003.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies