Iracký duchovný: Po Francúzsku je zajtra na rade Británia, Amerika a ďalší

NETKY.SK • 9 Január 2015, 13:22 • 2 min
Iracký duchovný: Po Francúzsku je zajtra na rade Británia, Amerika a ďalší

BAGDAD - Iracký duchovný hlásiaci sa k extrémistickej organizácii Islamský štát dnes počas modlitebného zhromaždenia v irackom Mósule vyhlásil, že za útok na redakciu francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo sú zodpovedné radikálne islamistické milície. Varoval tiež, že po Francúzsku je "zajtra na rade Británia, Amerika a ďalší".

slovakia

left justify in out

Duchovný abú Sáad al-Ansárí v kázni uviedol, že tento odkaz je určený všetkým krajinám, ktoré sú členmi Spojenými štátmi vedenej koalície, ktorá "zabíja príslušníkov Islamského štátu". Koalícia útočí na IS prostredníctvom náletov na ich pozície na území Iraku a Sýrie, kde vlani na sklonku leta vyhlásili kalifát.

 

Pri stredajšom útoku na týždenník Charlie Hebdo, ktorý sa odohral v čase redakčnej porady, prišlo o život 12 ľudí. Ďalší ôsmi sú zranení, pričom štyria veľmi vážne. 

 

IS už vo štvrtok v reakcii na útok na redakciu Charlie Hebdo označila unikajúcich páchateľov - bratov Kouachiovcov - za "hrdinských džihádistov", informovala dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na agentúru tajných služieb SITE Intelligence Group, ktorá v médiách monitoruje radikálne islamistické organizácie. 

 

Krátke audioposolstvo s týmto obsahom sa na sieti Twitter a džihádistických webových stránkach objavilo vo štvrtok. Islamský štát útok označil za "prejav podpory proroka Mohameda". Redakcia satirického týždenníka bola totiž známa útokmi na proroka Mohameda, najmä v súvislosti s radikalizáciou časti moslimov. Karikatúrami a článkami však Charlie Hebdo útočil bez rozdielu aj na iné náboženstvá i politikov.

 

Samotní páchatelia útoku na redakciu satirického týždenníka sa po čine vyhlásili, že patria k "al-Káide Jemenu". Informovali o tom dnes francúzske médiá, ktoré citovali svedectvo muža, ktorého auta značky Renault Clio sa Kouachiovci zmocnili krátko po brutálnom útoku v redakcii týždenníka. Ešte nezamaskovaní mu povedali len jedinú vetu: "Ak sa ťa novinári budú pýtať, povedz im len, že to bola al-Káida z Jemenu".    

 

Jeden z dvojice bratov sa v roku 2011 počas pobytu v Jemene stretol so známym kazateľom teroristickej siete al-Káida Anvarom Avlakím, informovala dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na jemenské tajné služby.

 

Avlakí sa narodil v USA a bol jednou z najdôležitejších postáv v hierarchii al-Káidy, keďže jej posolstvo pomáhal šíriť v Európe a v anglicky hovoriacom prostredí. Bol aj vplyvným vodcom al-Káidy na Arabskom polostrove (AQAP). O život prišiel v septembri 2011 pri útoku bezpilotného lietadla, ktorý je pripisovaný Spojeným štátom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies