Irackú novinárku z jej domova v Bagdade uniesli ozbrojení muži

NETKY.SK • 27 December 2016, 17:14 • 2 min
Irackú novinárku z jej domova v Bagdade uniesli ozbrojení muži

BAGDAD - Neznámi ozbrojenci vnikli v pondelok večer do domu irackej novinárky v Bagdade a uniesli ju. Oznámilo to dnes iracké ministerstvo vnútra.

slovakia

left justify in out

Vo vyhlásení neposkytlo žiadne podrobnosti o okolnostiach únosu Afráh Šawkíovej z jej domu v bagdadskej štvrti Sajdíja na juhozápade mesta. Iracký premiér Hajdar Abádí nariadil bezpečnostným zložkám, aby tento prípad vyšetrili a "vyvinuli maximálne úsilie" o záchranu Šawkíovej.

Dlhoročná skúsená novinárka a zamestnankyňa ministerstva kultúry patrí medzi známych kritikov korupcie v Iraku.

V pondelok zverejnila Šawkíová v jednom z miestnych médií článok, v ktorom kritizovala predstaviteľa ministerstva vnútra za to, že v juhoirackom meste Násiríja zbil riaditeľa školy pred zrakmi učiteľov a žiakov. Dôvodom bolo to, že riaditeľ odmietol potrestať žiaka, ktorý sa pohádal s dcérou uvedeného pohlavára.

Vedúci bagdadského Centra pre žurnalistické slobody Zijád Adžílí povedal, že k domu Šawkíovej prišlo osem ozbrojencov na najmenej dvoch autách. Tvrdili o sebe, že sú príslušníkmi bezpečnostných síl a musia dom prehľadať. Keď sa dostali dovnútra, spútali 16-ročného syna novinárky a zatvorili ho v kuchyni. Potom podľa Adžílího odniesli z domu všetko zlato, peniaze, mobilné telefóny a počítače, a dokonca si zobrali aj Šawkíovej auto. Ozbrojenci tiež zbili jej švagra, ktorý býva hneď vedľa, dodal.

Vojnou zničený Irak je považovaný za jednu z najnebezpečnejších krajín pre žurnalistov. Od Američanmi vedenej invázie v roku 2003, pri ktorej bol zosadený diktátor Saddám Husajn, sú novinári v Iraku častým terčom militantných skupín. Desiatky z nich tiež prišli o život počas spravodajského pokrývania vojenských operácií.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona