Irackí vojaci oslobodzujú od Islamského štátu v Mósule štvrť po štvrti

NETKY.SK • 10 Január 2017, 07:21 • 2 min
Irackí vojaci oslobodzujú od Islamského štátu v Mósule štvrť po štvrti

BAGDAD - Irackí vojaci bojujúci v Mósule proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) sa dostali až k rieke Tigris tečúcej cez centrum mesta. Dosiahli tým míľnik v takmer trojmesačnej ofenzíve, zameranej na znovuzískanie severnej metropoly od militantov IS.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Generálporučík Abdul Amír Rašíd Jár Alláh dnes uviedol, že špeciálne sily sa dostali k rieke ešte v nedeľu večer a teraz majú pod kontrolou východnú stranu jedného z piatich mestských mostov, z ktorých všetky vyradili z prevádzky nálety pod vedením USA. Nálety podporujú spomínanú ofenzívu irackých síl.

 

Premiér Hajdar Abádí povedal, že najnovší postup vojakov je "veľkým bojovým úspechom všetkých zložiek irackých bezpečnostných síl".

 

"Vďaka Bohu, naše sily oslobodzujú štvrť po štvrti," vyhlásil generálporučík v Bagdade na spoločnej tlačovej konferencii so svojím jordánskym kolegom.

 

Generálmajor Sámí al-Arídí zo špeciálnych síl v Mósule oznámil, že vojaci teraz bojujú proti IS vo štvrtiach Baladíjá a Sukar, v predchádzajúci deň vyhnali extrémistov zo štvrtí Muthaná a Rifák. Podľa generálmajora iracké sily odrazili v noci na dnes útok, pri ktorom zabili 37 militantov, ale podrobnosti al-Arídí neuviedol.

 

Ofenzíva v Mósule sa obnovila minulý mesiac po dvojtýždňovej prestávke, ktorú spôsobil tvrdý odpor IS a nepriaznivé počasie.

 

Mósul je druhé najväčšie mesto Iraku a posledná mestská bašta extrémistov v krajine. Väčšinu bojových akcií vo vnútri mesta podnikajú iracké špeciálne sily, pričom irackí vojaci postupujú na mesto z inej strany. Kurdské sily a šiitské milície vyhnali IS z okolitých oblastí a snažia sa militantov odrezať od únikových ciest.

 

Mósul padol do rúk IS v lete 2014, keď extrémisti uskutočnili bleskovú operáciu na väčšine územia severného a západného Iraku. Vládne sily za posledné tri roky postupne znovu dobyli väčšinu tohto teritória a mimo Mósulu sú militantmi zväčša nútení zdržiavať sa iba v menších mestách a dedinách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies