Irackí utečenci nerozumejú krajanom, ktorí odišli z Čiech: Máme tu všetko

NETKY.SK • 27 Apríl 2016, 18:04 • 2 min
Irackí utečenci nerozumejú krajanom, ktorí odišli z Čiech: Máme tu všetko

PRAHA - Skupina 19 kresťanských utečencov z Iraku, ktorá žila v rekreačnom stredisku v obci Soběšovice v Moravskosliezskom kraji, sa od utorka udomácňuje v štyroch bytoch v Českom Těšíne. Vlastné bývanie aj pomoc Českej republiky oceňujú, napísal dnes spravodajský server iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

Nespokojnosť svojich krajanov, ktorí sa z Jihlavy či Brna vracajú dobrovoľne do vlasti či sa pokúsili dostať do Nemecka, nechápu. "Ospravedlňujeme sa za ich činy, ale oni sú tu sami za seba," povedal Náil Ajmája. "Nesúhlasíme s ich postupom. Neviem, čo im chýbalo, máme tu všetko, čo potrebujeme. Dostali sme veľkú pomoc a k štátu, ktorý nás takto prijal, by sme mali mať rešpekt," podotkol k tomu 28-ročný Marván Karn, ktorého cituje iDNES.cz.


Na dnešnej tlačovej konferencii opakovane ďakovali predstaviteľom Česka či ľuďom, ktorí sa o nich posledné dva mesiace starali. V ČR chcú zostať a pohnútkam utečencov, ktorí sa pokúsili dostať do Nemecka nerozumejú.


Obaja z vlasti utiekli pre hroziace nebezpečenstvo. Spolu s ďalšími sedemnástimi Iračanmi sa v utorok presunuli z rekreačného strediska v obci Soběšovice do štyroch bytov v Českom Těšíne.
Utečenci sa už zhruba dva mesiace venujú výučbe češtiny, v čom im pomáha Sliezska diakonia. Hľadanie práce však diakonia nechce uponáhľať. "Podľa nás je prioritou, aby sa naučili dobre jazyk. Potom je podľa nás vhodný čas pomôcť im nájsť prácu," uviedol koordinátor vzdelávacieho projektu Adam Sabela.


Iračania majú záujem zapojiť sa do pracovného procesu. O prácu majú záujem aj ženy. "Diakonia má s garantom projektu Nadáciou Generácie 21 zmluvu na jeden rok. Počas tejto doby by sa mali utečenci naučiť dobre po česky, nájsť si prácu a deti by sa mali postupne začleniť medzi miestnych školákov," dodal server iDNES.cz.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies