Irackí pešmergovia už smerujú do obliehaného Kobane

NETKY.SK • 29 Október 2014, 07:40 • 2 min
Irackí pešmergovia už smerujú do obliehaného Kobane

AMMÁN - Irackí pešmergovia už prekročili hranice do Turecka a smerujú k sýrskemu hraničnému mestu Kobane, o ktoré už viac ako mesiac bojujú povstalci z extrémistickej skupiny Islamský štát (IŠ).

slovakia

left justify in out

Podpredseda irackej Kurdskej demokratickej únie Salíh Moslím informoval, že do Turecka dorazilo asi 150 príslušníkov kurdských milícií zo severného Iraku. Do Kobane by mali prísť v stredu. Pešmergovia prileteli do južného Turecka z mesta Irbíl a ich konvoj zbraní, munície a zásob už taktiež prešiel cez hranice.


Poslanci irackého Kurdistanu schválili minulý týždeň vyslanie kurdských jednotiek do sýrskeho Kobane, ktoré už týždne obliehajú povstalci z radikálnej skupiny IŠ. Turecko najskôr odmietalo povoliť kurdským bojovníkom tranzit cez jeho územie, no nakoniec pešmergom povolenie dalo. Obávalo sa totiž posilnenia separatistickej Kurdskej strany pracujúcich (PKK), ktorá už desiatky rokov bojuje za väčšiu autonómiu. PKK považovaná Tureckom za teroristickú organizáciu totiž udržiava úzke vzťahy s milíciami brániacimi Kobane. Turecko do Sýrie svoje jednotky nepošle.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona