Irackí militanti obsadili bývalý sklad chemických zbraní, USA nemajú obavy

NETKY.SK • 9 Júl 2014, 09:17 • 2 min
Irackí militanti obsadili bývalý sklad chemických zbraní, USA nemajú obavy

NEW YORK - Extrémistická skupina Islamský štát obsadila obrovské bývalé zariadenie na uskladňovanie chemických zbraní 56 kilometrov severozápadne od irackej metropoly Bagdad, kde sú uskladnené zvyšky z 2500 znehodnotených rakiet naplnených pred desaťročiami smrtiacim nervovým plynom sarin, ale aj ďalšie chemické bojové látky.

slovakia

left justify in out

Irak to napísal v liste Organizácii Spojených národov (OSN), ktorý v utorok koloval medzi diplomatmi. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP. Americká vláda upokojovala obavy z obsadenia skladov militantmi. Vyhlásila, že to nepredstavuje hrozbu, lebo zbrane nie sú funkčné a bolo by veľmi ťažké, ak nie nemožné, použiť materiál na vojenské účely.

 

Iracký veľvyslanec pri OSN Muhammad Alí al-Hákim uviedol v liste generálnemu tajomníkovi OSN Pan Ki-munovi, že "ozbrojené teroristické skupiny" vtrhli 11. júna do skladovacieho zariadenia al-Musanná, zadržali príslušníkov obranných síl strážiacich sklad a skonfiškovali zbrane. Nasledujúce ráno šéf zariadenia spozoroval cez bezpečnostný kamerový systém rabovanie určitého vybavenia, potom však "teroristi" kamery odpojili.

 

Skupina Islamský štát, ktorá ovláda časti Sýrie, vyslala minulý mesiac svojich bojovníkov do susedného Iraku a tí rýchlo obsadili obrovské územie okolo hranice medzi oboma krajinami. Minulý týždeň vodca skupiny Abú Bakr Bagdádí vyhlásil vznik Islamského štátu čiže kalifátu na celom území, ktoré extrémisti ovládajú.

 

Iracký veľvyslanec spresnil, že v rozsiahlom komplexe obsadili extrémisti bunkre 13 a 41. V nich sa podľa správy OSN z roku 2004 nachádzala aj jedovatá látka kyanid sodný, ktorý je prekurzorom chemickej bojovej látky tabun, a delostrelecké granáty s horčicovým plynom (yperitom).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies