Irackí kresťania v Česku požiadali o vrátenie cestovných pasov

NETKY.SK • 2 Apríl 2016, 11:03 • 2 min
Irackí kresťania v Česku požiadali o vrátenie cestovných pasov

PRAHA - Viac ako dva tucty kresťanských utečencov z Iraku, ktorí našli útočisko v Českej republike, požiadali o vrátenie cestovných pasov. Český minister vnútra Milan Chovanec v reakcii dočasne pozastavil projekt Nadačného fondu Generace 21, ktorý organizoval presídlenie kresťanských utečencov z Iraku do ČR.

slovakia

left justify in out

Ako pre internetový server iDNES.cz uviedol Jiří Korbel z tlačového oddelenia rezortu vnútra, k pozastaveniu došlo vzhľadom na fakt, že 25 prijatých utečencov požiadalo o ukončenie štatútu azylanta. Ich azyl po tom, čo ministerstvo vnútra vzalo ich žiadosti na vedomie, automaticky zanikne dnes o polnoci.

 

Ide o osoby umiestnené v rekreačnom zariadení Okrouhlík, ktoré Iračania dnes popoludní opustili v pristavených automobiloch a dočasne zostanú v neďalekej Jihlave.

 

Podobný krok vraj zvažujú aj ďalší utečenci.

 

Azylanti by podľa Chovanca slov radi odišli z ČR do inej európskej krajiny, pričom spomínali napríklad Nemecko a Švédsko.

 

Do ČR pricestovalo doteraz 89 z predpokladaných 150 kresťanských utečencov pochádzajúcich z regiónu sužovaného občianskou vojnou. Preprava ďalších bola zatiaľ pozastavená a riešiť sa bude aj vycestovanie osôb, ktoré dnes stratia azylový štatút.

 

Projekt by mal podľa predstaviteľov Nadačného fondu Generace 21 pokračovať pre utečencov, ktorí zostávajú na území ČR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies