Irackí imigranti dobrovoľne opúšťajú utečenecké centrá v Belgicku

NETKY.SK • 1 Február 2016, 13:15 • 2 min
Irackí imigranti dobrovoľne opúšťajú utečenecké centrá v Belgicku

BRUSEL - Belgicko dnes ráno poslalo letecky do Bagdadu 111 odmietnutých irackých žiadateľov o azyl, ktorí súhlasili s dobrovoľným návratom do krajiny svojho pôvodu.

slovakia

left justify in out

Belgický štátny tajomník pre imigračnú a azylovú politiku Theo Francken potvrdil pre médiá odlet špeciálneho charterového letu a pripomenul, že vlani až 1014 irackých utečencov zvolilo možnosť dobrovoľného návratu domov.

 

Dnešnú skupinu 111 neúspešných azylantov tvorili rodiny, ženy, deti a slobodní muži. Všetci súhlasili s tým, že po neúspešnej azylovej procedúre dobrovoľne opustia Belgicko.

 

Dobrovoľné návraty nelegálnych migrantov po neúspešnej žiadosti o udelenie právnej ochrany sú podľa Franckena bežnou záležitosťou pre belgické úrady, dnešný priamy let do Bagdadu bol však unikátny v tom, že sa konal na žiadosť samotných Iračanov.

 

Pre návrat utečencov nebolo objednané vojenské lietadlo a úrady ani nepožiadali niektorú z komerčných liniek o niekoľko miest pre repatriantov. Dnes ráno to bol klasický let charterovej spoločnosti priamo do Bagdadu.

 

Belgická televízna stanica RTBF uviedla, že dôvody pre dobrovoľný odchod Iračanov z Belgicka boli rôzne, najmä však sklamanie z dlhého čakania na rozhodnutie úradov a rozčarovanie z podmienok v prijímacích centrách pre utečencov.

 

"Mali sme veľa žiadateľov o azyl z Iraku v septembri a v októbri, boli to predovšetkým mladí ľudia z Bagdadu. Tisícky. Teraz vidíme, že chcú odísť. Zorganizovali sme pre nich charterový let vôbec po prvý raz. Je to európska premiéra, celosvetová," skonštatoval Francken. Spresnil, že išlo o dobrovoľný návrat, nie o vysťahovanie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies