Irackí experti vyšetrujú hromadný hrob nájdený neďaleko Mósulu - bašty IS

NETKY.SK • 8 November 2016, 13:24 • 2 min
Irackí experti vyšetrujú hromadný hrob nájdený neďaleko Mósulu - bašty IS

BAGDAD - Irackí vyšetrovatelia skúmali dnes masový hrob, ktorý v predchádzajúci deň odhalili irackí vojaci postupujúci v bojoch cez oblasť neďaleko mesta Mósul, ovládanú extrémistickou organizáciou Islamský štát (IS).

slovakia

left justify in out

Desivý nález je najnovším prípadom nachádzania hromadných hrobov na území, ktoré už bolo naspäť dobyté od militantov IS. Táto organizácia zavraždila v Iraku a Sýrii pri rýchlych popravách a zabíjaní bez súdnych procesov už tisíce ľudí - a hroby sú temným svedectvom jej surovosti.

 

Zábery tlačovej agentúry AP z miesta nálezu zachytávajú kosti a telá v rozklade medzi zvyškami oblečenia, ako aj igelitové vrecia. Zo zeme ich vykopali buldozérmi po tom, čo irackí vojaci pri postupe do mesta Hamám al-Alíl zacítili silný zápach.

 

"Vyšetrovatelia letecky pricestovali dnes ráno a sú na ceste k hrobu, kde vykonajú obhliadky a určia príčinu smrti," oznámil už skôr predstaviteľ kabinetu Hajdar Madžíd, poverený dohľadom nad vyšetrovaním masových hrobov.

 

Prví predstavitelia na mieste nálezu uviedli, že hrob sa našiel za hrádzou neďaleko miestnej poľnohospodárskej školy a pravdepodobne obsahuje približne 100 tiel, mnohé bez hlavy. Mesto Hamám al-Alíl sa nachádza približne 30 kilometrov od Mósulu, bašty Islamského štátu v Iraku, ktorú sa spolu s jej okolím snažia už od polovice októbra v mohutnej ofenzíve oslobodiť iracké sily.

Nie je jasné, kto sú obete v hrobe, ale jeden vojak vytiahol zo zvyškov odevu na rozkladajúcom sa tele, nad ktorým lietal roj múch, detskú hračku - plyšové zvieratko.

 

Militanti Islamského štátu obsadili Mósul a jeho okolie v lete 2014 a sú zodpovední za viacero masakrov, ku ktorým v tejto oblasti došlo. Samotní militanti dokumentovali svoje zločiny fotografiami a videami, ktoré sa potom šírili na internete.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies