Iracké vojská začali operáciu s cieľom vyčistiť púšť v Sýrii od IS

NETKY.SK • 23 November 2017, 08:47 • 2 min
Iracké vojská začali operáciu s cieľom vyčistiť púšť v Sýrii od IS

BAGDAD - Iracké sily začali vo štvrtok operáciu zameranú na vyčistenie púšte, hraničiacej so Sýriou, od militantov Islamského štátu (IS).

slovakia

left justify in out

Ide o konečnú operáciu s cieľom zbaviť Irak členov tejto extrémistickej organizácie. Informovala o tom armáda vo vyhlásení. Na operácii proti militantom, ukrývajúcim sa v rozsiahlom pásme pohraničného územia, sa zúčastňujú vojaci irackej armády a šiitské milície nazývané Ľudové mobilizačné sily (PMF).

 

"Cieľom operácie je zabrániť zvyšným skupinám Dáišu (Islamského štátu) preniknúť do regiónu, splynúť s ním a využiť ho ako základňu pre budúce útoky," uviedol armádny plukovník Saláh Karím, ktorého citovala agentúra Reuters.

 

Iracký premiér Hajdar Abádí v utorok povedal, že Islamský štát je z vojenského hľadiska porazený, ale on osobne vyhlási konečné víťazstvo až vtedy, keď budú rozdrvení aj militanti v púšti.

 

Iracké sily minulý týždeň v piatok dobyli pohraničné mesto Ráwa - posledné, ktoré ešte ovládal IS. To už naznačovalo stroskotanie samozvaného "kalifátu", ktorý IS vyhlásil po obsadení väčšiny severného a západného Iraku v roku 2014.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies