Iracké vojenské velenie tvrdí, že vládne jednotky spustili útok na Ramádí

NETKY.SK • 13 November 2015, 14:43 • 2 min
Iracké vojenské velenie tvrdí, že vládne jednotky spustili útok na Ramádí

BAGDAD - Pozemné jednotky irackej armády, polície a provládnych milícií dnes za podpory letectva podnikli ďalší pokus o oslobodenie mesta Ramádí na západe Iraku, ktoré v máji tohto roku obsadili oddiely extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

slovakia

left justify in out

Iracká armáda vedie útok z troch smerov: zo severu, západu a juhu, informovalo iracké vojenské velenie.

 

Agentúra Reuters uviedla, že podľa nemenovaného mestského úradníka a policajného dôstojníka z blízkej vojenskej základe sa spomínaná útočná operácia ešte nezačala.

 

Agentúre sa tieto protichodné informácie nepodarilo overiť z nezávislých zdrojov vzhľadom na bezpečnostnú situáciu a zlé telefonické spojenie v oblasti.

Ramádí je metropolou provincie Anbár a už niekoľko mesiacov je obkľúčené vládnymi jednotkami, ktorým sa doteraz podarilo preniknúť len na predmestia, nie na územie samotného mesta. Reuters však konštatuje, že aj vďaka blokáde majú iracké jednotky doteraz najlepšiu východiskovú pozíciu pre útok na Ramádí.

Dobytie Ramádí jednotkami IS v máji bolo najväčšou porážkou irackej armády a vlády v Bagdade, pričom oslabilo ich nádeje, že sa im islamistov podarí vyhnať z bášt na severe a západe krajiny.

 

Znovuzískanie mesta Ramádí by bolo preto veľkou psychologickou podporou pre vládne sily, ktoré často ustupujú pred tlakom IS. Táto extrémistická organizácia sa od vlani zmocnila tretiny územia Iraku, ktorý je významným producentom ropy a regionálnym spojencom USA.

 

Po dobytí Ramádí vládnymi silami by sa podľa Reuters aj v Iraku vytvoril na IS tlak podobný tomu, akému čelia islamisti na viacerých frontoch v susednej Sýrii, ale aj na severe Iraku, kde sa dnes kurdským polovojenským jednotkám péšmarga podarilo získať horské mesto Sindžár.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies