Iracké vládne sily znovu dobyli v meste Ramádí strategicky významný most

NETKY.SK • 26 November 2015, 16:25 • 2 min
Iracké vládne sily znovu dobyli v meste Ramádí strategicky významný most

BAGDAD - Iracké vládne jednotky znovu dobyli strategicky významný Palestínsky most a prerušili tak poslednú zásobovaciu trasu teroristickej organizácie Islamský štát (IS) vedúcu do mesta Ramádí, ležiaceho 110 kilometrov západne od irackej metropoly Bagdad. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Dobytie Palestínskeho mosta cez rieku Eufrat na severozápade Ramádí znamená, že mesto je obkľúčené irackými vládnymi jednotkami, ktoré ho začnú štvrť po štvrti čistiť od sunitských militantov z IS.


"Most je v súčasnosti úplne pod našou kontrolou," uviedol hovorca irackých protiteroristických jednotiek, ktoré sú spolu s policajnými oddielmi rozmiestnené na západnom konci mosta.


Dôstojník z 9. divízie irackej armády, ktorá obsadila východný koniec mosta, pre agentúru Reuters uviedol, že k jeho dobytiu výraznou mierou prispeli nálety amerických lietadiel na pozície IS.


"Je to veľmi dôležité víťazstvo. Islamský štát už nemôže ponad rieku prepravovať zbrane, potraviny a iné prostriedky, ako to robil v minulosti," uviedol pre Reuters plukovník irackej armády, ktorý si neželal byť menovaný.


Mesto Ramádí, ktoré je metropolou provincie Anbár, dobyl tzv. Islamský štát v máji, čím v priebehu takmer rok trvajúceho konfliktu uštedril vládnym silám najväčšiu porážku a zmrazil nádeje irackej vlády na rýchle vyhnanie militantov zo severu a západu Iraku.


Iracký premiér Hajdar Abádí vtedy sľúbil, že vládne sily spustia v Ramádí rýchlu protiofenzívu, ktorú však spomalili bombové útoky a slabá výzbroj irackých jednotiek zapríčinená nedostatkom finančných prostriedkov.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona