Iracké vládne sily zbombardovali nemocnicu v rukách Islamského štátu

NETKY.SK • 14 August 2015, 16:55 • 2 min
Iracké vládne sily zbombardovali nemocnicu v rukách Islamského štátu

BAGDAD - Samospráva západoirackej provincie Anbár obvinila dnes vládne sily zo zničenia ženskej a detskej nemocnice pri jednom z náletov proti skupine Islamský štát (IS) v okolí mesta Fallúdža, kde podľa nej zasiahli niekoľko desiatok civilistov.

slovakia

left justify in out

Provinčná rada v zverejnenom tlačovom vyhlásení uviedla, že vládne lietadlá vo štvrtok v dedine Nasaf ležiacej dva kilometre južne od Fallúdže zabili alebo zranili najmenej 53 žien a detí, informuje agentúra AP. Podľa miestneho zdravotníckeho predstaviteľa, na ktorého sa AP odvoláva, najmenej 22 žien a detí zahynulo.

Rada v Anbáre vyzvala iracké ministerstvo obrany, aby priznalo zodpovednosť za smrtiaci útok a zabránilo jeho opakovaniu. Hovorca rezortu obrany Jahjá Rasúl však nálet na nemocnicu poprel s tým, že iracké sily neútočia na civilné zariadenia, a to ani v prípadoch, ak sú obsadené militantmi.

 

Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch ešte v júli 2014 obvinila iracké bezpečnostné sily z usmrtenia najmenej 75 civilistov a zranenia stoviek ďalších pri nerozlišujúcich náletoch v piatich mestách vrátane Fallúdže. Jedným z prvých nariadení terajšieho irackého premiéra Hajdara Abádího po svojom vymenovaní do funkcie v septembri bol zákaz ostreľovať oblasti obývané civilistami.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies