Iracké vládne sily tvrdia, že dobyli staroveké mesto Hatra a vytlačili militantov z IS

NETKY.SK • 26 Apríl 2017, 16:50 • 2 min
Iracké vládne sily tvrdia, že dobyli staroveké mesto Hatra a vytlačili militantov z IS

BAGDAD - Iracké jednotky dobyli staroveké mesto Hatra, ležiace na severe Iraku neďaleko Mósulu, kde sily podporované Spojenými štátmi bojujú už niekoľko mesiacov s militantmi z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Hovorca irackou vládou podporovaných polovojenských jednotiek uviedol, že vládne sily dobyli 2000 rokov staré mesto Hatra zapísané na zozname svetového kultúrneho dedičstva Organizácie OSN pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO), ležiace približne tri kilometre od súčasného mesta nesúceho rovnaké meno.

 

Iracké sily však často tvrdia, že militantov z IS vytlačili z oblastí, ktoré ani zďaleka nemožno pokladať za zabezpečené, alebo sa opäť rýchlo ocitnú v ich rukách, pripomenula AP.

 

Hatra je na zozname UNESCO od roku 1985. Leží približne 110 kilometrov severozápadne od Mósulu, de facto hlavného mesta Islamského štátu v Iraku. Bola založená v 3. storočí pred n.l. a je známa svojimi chrámami a budovami s klenutými sieňami.

 

Militanti z IS zničili v roku 2014 a 2015 staroveké lokality Hatra, Nimrúd a Ninive v Iraku, ale do vzduchu vyhodili aj chrámy, hrobky a Víťazný oblúk v sýrskom meste Palmýra. Historické pamiatky sú totiž podľa nich prejavom modloslužobníctva.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies