Iracké vládne sily postupujú z východu do severných častí Mósulu

NETKY.SK • 16 November 2016, 09:10 • 2 min
Iracké vládne sily postupujú z východu do severných častí Mósulu

MÓSUL - Elitné jednotky irackej armády dnes za podpory spojeneckých lietadiel začali prenikať hlbšie do severoirackého mesta Mósul.

slovakia

left justify in out

Agentúra AP informovala, že džihádistický Islamský štát (IS), ktorý mesto ovláda od roku 2014, nasadil boja proti postupujúcim vládnym silám raketové strely a samovražedných atentátnikov.


Podľa AP sa iracké jednotky opevnili vo východnej časti mesta a postupujú smerom na sever, k štvrti Tahrír, odkiaľ civilisti pred očakávanými bojmi ušli. Irackým vládnym silám pomoc pri ich pozemnej ofenzíve poskytuje spojenecké letectvo a delostrelectvo.


Irackí vojaci sa k Mósulu sťahujú z viacerých smerov. Elitné jednotky irackej armády tvoria ich predvoj a mali sa dostať hlbšie do vnútra mesta, narážajú však na odpor nepriateľa a stále bojujú na predmestiach na východe Mósulu.


Od minulého týždňa vládne sily spomalili postup, aby minimalizovali riziko strát na životoch z radov civilistov, keďže islamistické oddiely podnikajú útoky z hustejšie osídlených častí mesta. Veľmi častým nástrojom ich útokov sú samovražední atentátnici, ktorí sa odpaľujú v autách naloženými výbušninami.


Bitka o Mósul sa začala 17. októbra. Na pozície IS v okolí Mósulu útočia príslušníci irackej armády, polovojenských kurdských jednotiek péšmarga, sunnitských kmeňových jednotiek a Bagdadom schválených šiitských milícií. Zo vzduchu ich podporuje medzinárodná koalícia vedená Spojenými štátmi.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies