Iracké vládne sily počas bojov o Hamám al-Álil zabili vplyvného veliteľa Islamského štátu

NETKY.SK • 7 November 2016, 10:05 • 2 min
Iracké vládne sily počas bojov o Hamám al-Álil zabili vplyvného veliteľa Islamského štátu

BAGDAD - Iracké vládne sily zabili v oblasti južne od mesta Mósul jedného z veliteľov džihádistickej organizácie Islamský štát, abú Hamzu Ansárího. Informovala o tom televízia al-Arabíja.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa televízie tento poľný veliteľ alžírskeho pôvodu prišiel o život počas bojov o mesto Hamám al-Alíl, ktoré v nedeľu dobyli iracké vládne sily.

 

Hamám al-Alíl, ležiaci južne od Mósulu, bol posledným väčším mestom, ktoré do nedele ovládali islamisti. Tí teraz v snahe o svoju záchranu podnikajú v oblasti Mósulu vojenské operácie na viacerých frontoch. Symbolickým víťazstvom Islamského štátu je znovudobytie štvrte Aden a priemyselnej zóny v západnej časti Mósulu.

 

Táto vojenská operácia islamistických jednotiek bola úspešná aj vďaka tomu, že tam spáchali niekoľko samovražedných atentátov, ktorými donútili elitné jednotky irackej armády a polovojenské oddiely, aby sa stiahli.

 

Podľa tlačovej agentúry Amák, napojenej na Islamský štát, sa islamistom počas úteku vládnych síl podarilo zmocniť 11 áut značky Hummer a piatich vozidiel typu Cougar. Iracké vládne sily však majú v Mósule pod kontrolou dovedna šesť štvrtí.

 

Bitka o Mósul sa začala 17. októbra. Spočiatku bol postup útočiacich síl pomerne rýchly, keďže sa odohrával v redšie osídlenom okolí mesta. Na pozície IS v okolí Mósulu útočí viac ako 25.000 ozbrojencov z radov irackej armády, polovojenských kurdských jednotiek péšmarga, sunnitských kmeňových jednotiek a Bagdadom schválených šiitských milícií. Zo vzduchu ich podporuje koalícia vedená Spojenými štátmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies