Iracké vládne sily oslobodili z väzenia Dáišu 1500 ľudí, väčšinou civilistov

NETKY.SK • 3 Apríl 2016, 10:43 • 2 min
Iracké vládne sily oslobodili z väzenia Dáišu 1500 ľudí, väčšinou civilistov

BAGDAD - Iracké sily oslobodili veľký počet ľudí zadržiavaných vo väzení, ktoré extrémistická organizácia Islamský štát (IS/Dáiš) zriadila v podzemí v meste Hít v provincii Anbár.

slovakia

left justify in out

Väčšiu časť aglomerácie Hít majú ešte stále v rukách islamisti.

 

Počas postupu iracké sily oslobodzovali časť mesta Hit a "čistili" lokalitu od islamistov, keď objavili veľkú väznicu. Jeden z irackých veliteľov uviedol, že ide o podzemný objekt, v ktorom bolo väznených asi 1500 ľudí. Iracké bezpečnostné zložky ich v sobotu prepustili na slobodu. Podľa medializovaných správ väčšina z väzňov boli civilisti.

 

Islamský štát sa v roku 2014 zmocnil veľkých pásov územia na severe Iraku a západne od Bagdadu. Irackým bezpečnostným silám sa odvtedy už časť teritória podarilo znovuobsadiť: v decembri sa tak zmocnili mesta Ramádí, ale Hít a Fallúdža sú zatiaľ v rukách islamistov.

 

Postup proti IS komplikuje fakt, že v oblasti Blízkeho východu neexistuje jednotný front na boj s islamistami. S Dáišom bojujú vládne sily zo Sýrie a Iraku, ale aj medzinárodná koalícia vedená USA i Kurdi a libanonské a iracké šiitské milície.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona