Iracké úrady zrušili zákaz vychádzania v Ramádí, aj napriek útokom islamistov

NETKY.SK • 19 Október 2014, 14:03 • 2 min
Iracké úrady zrušili zákaz vychádzania v Ramádí, aj napriek útokom islamistov

BAGDAD - Úrady v západoirackej provincii Anbár zrušili zákaz vychádzania, ktorý vyhlásili v piatok v provinčnej metropole Ramádí kvôli obavám z prieniku islamistických radikálov do mesta.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na predsedu oblastnej rady Sabáha Karhúta, ktorý spresnil, že zákaz vychádzania bol odvolaný v sobotu. vysvetlil, že ozbrojenci extrémistickej organizácie islamský štát (IS) síce aj naďalej útočia na niektoré štvrte mesta mínometnými granátmi, ale nepodarilo sa im dobyť ďalšie územie.  
      

Opatrenie súviselo s opakovanými útokmi jednotiek IS na mesto, ale najmä s informáciami tajných služieb, ktoré odhalili, že "teroristické skupiny majú v pláne zaútočiť v Ramádí na bezpečnostné zložky a civilistov".
      

Mesto Ramádí leží asi 100 kilometrov západne od Bagdadu a je kľúčovým mestom v prevažne sunnitskej provincii Anbár, kde sú islamistickí ozbrojenci v posledných mesiacoch mimoriadne aktívni.  
      

Oddiely IS sa od júna zmocnili rozsiahleho územia na západe a severe Iraku, pričom na obsadených územiach terorizovali miestne obyvateľstvo, najmä príslušníkov menšín - jezídov a kresťanov, a vyhnali ich z ich domovov. Islamisti sa na severe Iraku dostali do blízkosti mesta Arbíl, ktoré je metropolou autonómneho Kurdistanu. Postup IS si vynútil reakciu koalície krajín, ktoré pod vedením USA podnikajú nálety na pozície islamistov už nielen v Iraku, ale aj v susednej Sýrii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona