Iracké sily vytlačili Kurdov z ropných polí neďaleko Mósulu

NETKY.SK • 19 Október 2017, 14:09 • 2 min
Iracké sily vytlačili Kurdov z ropných polí neďaleko Mósulu

BAGDAD - Iracké vládne sily ovládli komplex ropných polí neďaleko severoirackého mesta Mósul po tom, čo sa z nich stiahli kurdské oddiely péšmarga, napísala vo štvrtok agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Vládne sily obsadili ropné polia a sídlo ich prevádzkovateľa v meste Zumár v provincii Ninive ležiacom severozápadne od Mósulu. Kurdské oddiely sa zo svojich pozícií stiahli bez boja, uvádza sa vo vyhlásení irackej armády.

 

Kurdské milície péšmarga sa tento týždeň stiahli z niektorých oblastí provincie Ninive, ktorej hlavným mestom je Mósul, ešte pred príchodom irackých federálnych síl. Medzi novoobsadenými pozíciami je aj mósulská priehrada.

 

Kurdi ovládli časti provincie Ninive v priebehu posledných troch rokov v rámci boja proti extrémistom z tzv. Islamského štátu (IS), v ktorom stáli po boku irackých vládnych síl. Napätie na severe Iraku sa vystupňovalo po tom, čo Kurdi v septembri usporiadali sporné referendum o nezávislosti tamojšieho autonómneho regiónu Kurdistan.

 

Iracká federálna armáda a šiitské milície v pondelok takmer bez boja vytlačili kurdské sily zo strategicky významného mesta Kirkúk a obsadili neďaleké ropné polia, letisko a základňu.

 

Súd v Bagdade dnes vydal zatykač na viceprezidenta irackého Kurdistanu Kosrata Rasúla. Stalo sa tak po tom, čo politik údajne urazil iracké ozbrojené sily tvrdením, že "okupujú" spornú provinciu Kirkúk. Urážka armády je v Iraku zákonom zakázaná. Je však nepravdepodobné, že by Rasúla po vydaní zatykača úrady zatkli, keďže federálne súdy nemajú v autonómnom kurdskom regióne vynútiteľnú autoritu.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies