Iracké sily údajne zajali popredného vodcu Islamského štátu

NETKY.SK • 28 December 2015, 16:00 • 2 min
Iracké sily údajne zajali popredného vodcu Islamského štátu

BAGDAD/TEHERÁN - Iracké sily dnes údajne zadržali popredného vodcu extrémistickej skupiny Islamský štát (IS), známeho pod prezývkou abú Umar Šíšání. Informovala o tom iránska tlačová agentúra Fars s odvolaním sa na správy viacerých arabských médií.

slovakia

left justify in out

Šíšáního podľa nich zadržali spoločne s jeho dvoma poľnými veliteľmi v severoirackom meste Kirkúk.

 

Niektoré z médií informovali, že tohto džihádistu pochádzajúceho z Gruzínska zajali počas spoločnej operácie irackej armády a amerických špeciálnych jednotiek.

 

Pentagón však akúkoľvek účasť na údajnom zásahu poprel a informáciu označil za nepravdivú, uviedla agentúra RIA Novosti.

 

Správu o zadržaní Šíšáního a jeho dvoch veliteľov naopak pre RIA Novosti potvrdil hovorca irackého ministerstva vnútra generál Saad Maan. Trojicu mužov zaistenú príslušníkmi amerického komanda podľa neho previezli do irackého mesta Sulajmáníja.

 

V minulosti sa objavili opakované správy o Šíšániho zabití, ktoré sa však ukázali byť falošné.

 

Abú Umar Šíšání, vlastným menom Tarchan Tajumurazovič Batirašvili, pochádza z čečenského subetnika Kistov žijúceho v Gruzínsku. Jeho bojové meno Šíšání v preklade z arabčiny znamená "čečenský".

 

Batirašvili v minulosti pôsobil ako seržant gruzínskej armády, v ktorej radoch sa zapojil aj do vojny medzi Ruskom a Gruzínskom v roku 2008.

Po vypuknutí občianskej vojny v Sýrii bojoval vo viacerých tamojších džihádistických skupinách, až napokon vstúpil do radov Islamského štátu. V posledných rokoch bol vysokopostaveným veliteľom IS v oblasti severnej Sýrie. Mal tiež na starosti bojovníkov IS pochádzajúcich z Čečenska a ďalších oblastí Kaukazu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies