Iracké sily spustili útok na mósulské Staré mesto

NETKY.SK • 18 Jún 2017, 10:40 • 2 min
Iracké sily spustili útok na mósulské Staré mesto

BAGDAD - Iracké sily spustili dnes útok na mósulské Staré mesto, poslednú štvrť pod kontrolou tzv. Islamského štátu (IS), informovala spravodajská stanica BBC. Mósul je druhým najväčším mestom v Iraku.

slovakia

left justify in out

Na operácii sa zúčastňujú iracké špeciálne jednotky, ako aj riadna armáda a federálna polícia. Džihádisti obsadili mesto v lete 2014 počas bleskového postupu v severnej a centrálnej časti krajiny. Irak začal masívnu operáciu zameranú na jeho opätovné získanie spod rúk IS minulý rok v októbri, pripomína agentúra AP.

 

Predpokladá sa, že v mósulskom Starom meste sa nachádza zhruba 150.000 civilistov, ktorých militanti používajú ako ľudské štíty, tvrdí OSN s tým, že ich podmienky sú "zúfalé", najmä čo sa týka potravín a pitnej vody.

 

Odkedy sa začala mósulská operácia, iracká armáda civilistov nabáda, aby zostali vo svojich obydliach, čím sa zabráni masovému vysídľovaniu a premiestňovaniu obyvateľstva. Navyše, bojovníci Islamského štátu utekajúcich civilistov sústavne ostreľujú z ručných zbraní i mínometnými granátmi.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies