Iracké sily sa zmocnili už 40 obcí v okolí Mósulu

NETKY.SK • 28 Október 2016, 14:12 • 2 min
Iracké sily sa zmocnili už 40 obcí v okolí Mósulu

BAGDAD - Jednotky irackej armády sa od začiatku svojej bitky o Mósul na severe krajiny zmocnili 40 dedín, ktoré dovtedy ovládala džihádistická organizácia Islamský štát (IS). Podľa agentúry AP to dnes uviedol brigádny generál amerických vzdušných síl Matthew Isler.

slovakia

left justify in out

Dodal, že iracké jednotky postupne preberajú kontrolu nad dobytým územím východne a južne od Mósulu. Uistil, že udalosti sa vyvíjajú podľa predstáv Iraku a jeho spojencov. Isler okrem toho informoval, že Spojenými štátmi vedená koalícia zintenzívnila nálety na pozície islamistov a podniká ich trikrát viac ako v podobných operáciách vedených v iných irackých mestách, kde bolo tiež cieľom oslobodiť ich od IS.

 

Medzičasom dnes OSN potvrdila informácie z uplynulých dní, že v dedinách okolo Mósulu islamisti popravili niekoľko desiatok ľudí, zväčša príslušníkov irackých bezpečnostných síl, a zadržali stovky civilistov ako rukojemníkov.

 

Hovorkyňa Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva dnes v Ženeve uviedla, že islamistami bolo v stredu popravených najmenej 232 ľudí. Dodala, že táto informácia bola preverená zo všetkých dostupných zdrojov. Pripustila však, že počet obetí môže byť aj vyšší. Podľa hovorkyne k týmto popravám došlo v čase, keď IS pristúpil k taktike spočívajúcej v donucovaní obyvateľov dedín v okolí Mósulu, aby sa presunuli do mesta, kde budú zrejme slúžiť ako živé štíty počas útoku vládnych síl na túto poslednú baštu islamistov v Iraku.

 

Vyslovila predpoklad, že medzi popravenými môžu byť aj ľudia, ktorí odmietli opustiť svoje domovy na rozkaz IS. Ako rukojemníkov, ktorí islamistom poslúžia ako živý štít pri útoku vládnych síl na Mósul, IS zobral približne 8000 rodín žijúcich v okolitých obciach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona