Iracké sily popravili 255 sunnitských zajatcov

NETKY.SK • 12 Júl 2014, 14:00 • 2 min
Iracké sily popravili 255 sunnitských zajatcov

BAGDAD - Iracké bezpečnostné sily a provládne milície popravili od 9. júna najmenej 255 zajatcov. Uvádza to v stanovisku organizácia na ochranu ľudských práv Human Rights Watch (HRW).

slovakia

left justify in out

Podľa jej údajov ide očividne o odplatu za útoky džihádistov z Islamského štátu v Iraku a Levante. Všetci zajatci boli sunniti, zatiaľ čo bezpečnostné sily a milície tvoria prevažne šiiti, dodáva HRW. "Masové mimosúdne popravy môžu byť dôkazom vojnových zločinov alebo zločinov proti ľudskosti a očividne sú odvetou za zločiny páchané ISIL," píše sa v stanovisku. Väčšina popráv sa obohrala v čase, keď iracké sily utekali pred postupujúcimi džihádistami. Došlo k nim údajne na šiestich miestach: v Mósule, Tal Afare, Bakúbe, Džumarche, Ráve a Hille, uvádza HRW. Vo svojej správe sa odvoláva na miestnych predstaviteľov a očitých svedkov.

 

V júni islamisti z ISIL zabrali rozsiahle časti severozápadného Iraku. V oblastiach pod svojou kontrolou zavádzajú brutálnu formu vlády sprevádzanú popravami. Iracký premiér Núrí al-Málikí v stredu obvinil Kurdov, že sunnitským ozbrojencom poskytujú útočisko. Kurdi následne oznámili, že ich ministri budú bojkotovať zasadnutia vlády a zopakovali svoju požiadavku, aby al-Málikí odstúpil. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona