Iracké sily oslobodili posledné veľké mesto pod kontrolou Islamské štátu

NETKY.SK • 17 November 2017, 13:34 • 2 min
Iracké sily oslobodili posledné veľké mesto pod kontrolou Islamské štátu

RÁVA - Iracké sily oslobodili v piatok mesto Ráva od teroristickej organizácie Islamský štát (IS). Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Ráva leží v provincii Anbár na západe krajiny pri hranici so Sýriou. Ide o posledné veľké mesto v Iraku, ktoré bolo pod kontrolou IS.

"Iracké sily úplne oslobodili Rávu a vztýčili vlajky na tamojších budovách," vyhlásil generálporučík Abdul Amír Rašíd Jár Alláh, ktorý velil útoku. Dodal, že vojaci momentálne čistia mesto od zvyškov džihádistov. O počte obetí sa nezmienil.

 

Útok sa začal pred niekoľkými hodinami. Na ofenzíve, ktorú podporovali Spojené štáty, sa zúčastnili iracké armádne jednotky a kmeňoví bojovníci, uviedol pre médiá veliteľ 7. divízie irackej armády generálmajor Noman Zubají.

 

"Jednotky začali ofenzívu na Rávu z troch smerov," vyhlásil v úvode útoku Zubají bez ďalších podrobností.

 

Ešte bližšie k sýrskej hranici leží mesto Káim, ktoré armáda oslobodila začiatkom novembra. Pre IS išlo o strategicky dôležité mesto, pretože spájalo džihádistov s ich kolegami v Sýrii.

 

Iracký premiér Hajdar Abádí zablahoželal v piatok svojej armáde za oslobodenie Rávy. Abádí poznamenal, že armáda oslobodila mesto Ráva v rekordne krátkom čase a že pokračuje v operáciách na znovuzískanie kontroly nad okolitou púštnou oblasťou, ako aj nad oblasťou pri hranici so Sýriou.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona