Iracké sily a oddiely péšmarga podporované leteckými útokmi koalície postupujú

NETKY.SK • 25 Október 2014, 17:44 • 2 min
Iracké sily a oddiely péšmarga podporované leteckými útokmi koalície postupujú

IRBÍL - USA a ich spojenci uskutočnili v piatok a dnes 22 leteckých útokov na sily Islamského štátu v Iraku, citovala americké Centrálne velenie (CENTCOM) tlačová agentúra Reuters. Americké lietadlá podľa neho zničili tiež jedno delostrelecké postavenie islamistov v blízkosti obliehaného sýrskeho mesta Kobané.

slovakia

left justify in out

Zmienené útoky v Iraku zahŕňali časté ciele v oblasti pri významnej mósulskej priehrade, pri meste Fallúdža a severoirackom meste Bejdži, kde sa nachádza ropná rafinéria. Podľa CENTCOM útoky zasiali veľké i malé skupinky bojovníkov Islamského štátu, budovy, vozidlá a bojové postavenia. Bombardéry, stíhačky a lietadlá na diaľkové ovládanie použité pri útokoch sa všetky vrátili bezpečne z akcie, dodali americkí predstavitelia.
      

Kurdské regionálne sily dnes dobyli nazad strategické mesto Zumár na severovýchode Iraku, v blízkosti ropných polí a rafinérie a niekoľko dedín v jeho okolí. Bezpečnostné zdroje uviedli, že oddiely péšmarga postupovali v skorých ranných hodinách na mesto z piatich strán po tom, ako spojenecké nálety zasiahli pozície Islamského štátu. Stretli sa so silným odporom, kým mesto dobyli.
      

Iracké bezpečnostné sily zasa dobyli nazad väčšinu z prevažne sunnitmi obývaného 80.000-ového mesta Džurf as-Sachar, ležiaceho 60 kilometrov na juhozápad od Bagdadu a 80 kilometrov od Fallúdže. Irackí predstavitelia to označili za najväčší úspech uplynulých mesiacov v boji o strategickú oblasť.
      

Získanie plnej kontroly nad mestom by umožnilo irackým orgánom zabrániť sunnitským povstalcom dostať sa bližšie k hlavnému mestu Bagdád, prerušiť ich spojenie s baštami v západoirackej provincii Anbár a zabrániť im preniknúť na prevažne šiitský juh krajiny.
      

"Dnes sme vytlačili teroristov z Islamského štátu z mesta Džurf as-Sachar a teraz vztyčujeme irackú zástavu nad úradmi štátnej správy," citovala agentúra Reuters guvernéra provincie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies