Iracké letectvo podporí kurdskú protiofenzívu voči islamistom

NETKY.SK • 4 August 2014, 16:57 • 2 min
Iracké letectvo podporí kurdskú protiofenzívu voči islamistom

BAGDAD - racký premiér Núrí Málikí nariadil vzdušným silám krajiny, aby podporili plánovanú protiofenzívu kurdských jednotiek voči militantom z organizácie Islamský štát.

slovakia

left justify in out

Oznámila to dnes agentúra AP s odvolaním sa na hovorcu irackej armády. 
     

Predstavitelia autonómneho irackého Kurdistanu predtým uviedli, že kurdské milície pešmerga plánujú operáciu na odrazenie ofenzívy sunnitských extrémistov na severe Iraku. Malíkí dal následne pokyn irackému letectvu, aby kurdskej operácií poskytlo náležitú vzdušnú podporu.  
     

Podľa agentúry AP ide o prvý prejav spolupráce medzi centrálnou vládou v Bagdade a úradmi autonómneho Kurdistanu od 10. júna, keď islamisti obsadili druhé najväčšie iracké mesto Mósul. 
     

Sunnitskí povstalci po boji s kurdskými silami dobyli počas víkendu severoiracké mestá Sindžar a Zamár a obsadili neďaleké ropné polia, ktoré doteraz ovládali Kurdi.
     

Podľa správ svedkov islamisti v nedeľu dostali pod svoju kontrolu aj Mósulskú priehradu v provincii Ninive, vôbec najväčšiu priehradu na území Iraku. Kurdské milície následne uviedli, že z okolia priehrady opäť vytlačili, čo sa však nepodarilo bezprostredne overiť. 
     

Z nových území dobytých islamistami počas uplynulého víkendu utieklo asi 40.000 príslušníkov menšinovej náboženskej skupiny jazídov. Stalo sa tak po tom, ako jazídovia dostali od povstalcov ultimátum, aby prestúpili na islam alebo zaplatili špeciálnu náboženskú daň; v opačnom prípade im hrozil trest smrti. 
     

Kurdské milície pešmerga predstavujú jednu z mála ozbrojených formácií v súčasnom Iraku, ktoré sú schopné čeliť bojovníkom Islamského štátu. Momentálne s nimi zvádzajú boje v provinciách Ninive a Dahúk.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies