Iracká vláda žiada USA o zbrane a ďalšie nálety proti Islamskému štátu

NETKY.SK • 9 December 2014, 17:05 • 2 min
Iracká vláda žiada USA o zbrane a ďalšie nálety proti Islamskému štátu

BAGDAD - Iracký premiér Hajdar al-Abádí požiadal Spojené štáty o poskytnutie zbraní a uskutočnenie ďalších náletov na urýchlenie boja proti Islamskému štátu (IŠ).

slovakia

left justify in out

Prosbu o intenzívnejšiu podporu adresoval odchádzajúcemu americkému ministrovi obrany Chuckovi Hagelovi, ktorý je na návšteve Bagdadu. Podľa al-Abádího ide o dôležitú fázu boja proti IŠ, ktorý je momentálne na ústupe. „Potrebujeme však väčšiu leteckú silu a viac ťažkých zbraní,“ vyhlásil iracký premiér. Hagel v reakcii zdôraznil, že USA budú Iraku v boji proti IŠ naďalej pomáhať, ich rola však zostane „podporná“. „Je to ich krajina, oni musia byť na čele,“ odkázal Iračanom. Hagel vyhlásil, že víťazstvo nad IŠ je len časťou úspechu, nevyhnutné však bude aj vytvorenie efektívnej vlády, ktorá bude mať podporu všetkých Iračanov.

 

V októbri americký prezident Barack Obama nariadil zvýšiť počet amerických vojakov v Iraku na 3100. V pondelok Washington oznámil, že do Iraku posielajú ďalších 1 500 vojakov, aby poskytli poradenstvo a výcvik irackým a kurdským vojakom bojujúcim proti IŠ. 

 

Hagel je prvým šéfom Pentagonu, ktorý navštívil Irak po stiahnutí väčšiny amerických vojakov z krajiny v roku 2011. Ide o jeho poslednú zahraničnú cestu v kresle šéfa americkej obrany. Po jeho nedávnej rezignácii sa novým ministrom obrany USA stane Ashton Carter.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona