Iracká vláda začala nábor dobrovoľníkov na boj proti Islamskému štátu

NETKY.SK • 20 Máj 2015, 13:13 • 2 min
Iracká vláda začala nábor dobrovoľníkov na boj proti Islamskému štátu

BAGDAD - Iracká vláda vyzvala dobrovoľníkov, aby sa pridali k boju proti Islamskému štátu a pomohli znovu získať mesto Ramádí.

slovakia

left justify in out

V stanovisku vlády sa uvádza, že nábor dobrovoľníkov je potrebný na zaplnenie medzier v oddieloch v západnej provincii Anbár. Militanti z IŠ v nedeľu oznámili, že získali kontrolu nad celým Ramádí ležiacom na rieke Eufrat zhruba 100 kilometrov západne od Bagdadu. Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) informoval, že v súvislosti s bojmi utieklo z mesta už takmer 25-tisíc ľudí. Bezpečnostná rada OSN medzičasom oznámila, že "zvažuje najlepšie možnosti podpory miestnych pozemných síl". Hovorca Alistair Baskey pre agentúru AFP povedal, že opatrenia by mohli zahŕňať "urýchlenie výcviku a vyzbrojovania miestnych kmeňov a podporu irackých operácií na znovu získanie Ramádí". V nasledujúcich dňoch by mali oznámiť viac.

 

O Ramádí sa bojuje už od minulého roku, avšak v apríli povstalci odštartovali novú ofenzívu na jeho dobytie. Ramádí je jedno z mála miest v Anbáre, ktoré ostávalo až doteraz pod vládnou kontrolou. Zvyšok najväčšej irackej provincie, ktorá hraničí so Saudskou Arábiou, Sýriou a Jordánskom, už získal do svojich rúk Islamský štát.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies