Iracká vláda poslala Kurdom lietadlo plné munície

NETKY.SK • 9 August 2014, 08:36 • 2 min
Iracká vláda poslala Kurdom lietadlo plné munície

Bagdad - Iracká vláda v Bagdade zaslala v noci nadnes kurdským jednotkám, ktoré na severe krajiny bojujú proti militantom z organizácie Islamský štát (IS), vojenské dopravné lietadlo naložené strelivom do ručných zbraní.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom dnes agentúra Reuters.
      

Podľa amerického predstaviteľa v Iraku, ktorý si neželal byť menovaný, odletelo lietadlo irackých bezpečnostných síl C-130 Hercules do metropoly irackého Kurdistanu Arbíl, kde bojovníci kurdských milícií péšmarga vzdorujú náporu sunnitských militantov z IS. 
      

"Ide o čosi nevídané. Ide o prejav doposiaľ nevídanej spolupráce medzi Bagdadom a Arbílom z hľadiska boja proti Islamskému štátu, ktorý sa prejavuje už nielen slovami, ale aj skutočnou podporou" uviedol americký predstaviteľ na margo priamej vojenskej pomoci, ktorú vláda v Bagdade poskytla Kurdom. 
      

Akútna hrozba dobytia Arbílu podľa agentúry Reuters aspoň dočasne zmierni dlhodobé spory medzi kurdskými vodcami a bagdadskou vládou šiitského premiéra Núrího Málikího, v ktorých ide najmä o územia a ropu. Arbíl je ídlom kurdskej autonómnej vlády, ako centrom zahraničných spoločností pôsobiacich v Iraku.
      

Do boja proti proti militantom z IS, ktorí od júna zaznamenali na severe Iraku veľké územné zisky a v súčasnosti sa pripravujú na útok proti kurdskej metropole Arbíl, zasiahli v piatok aj vzdušné sily Spojených štátov, ktoré proti pozíciám militantov podnikli niekoľko leteckých útokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona